Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Felkészültek az árvízre az önkéntesek

Árvízvédelmi szakfelkészítést tartott önkénteseinek a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület. Az egész napos képzés foglalkozásain az önkéntesek megismerték a hazai árvizek kialakulásának jellemző okait, a védekezés irányításának rendszerét, a védekezésben részt vevő szervezetek feladatait, valamint a különböző árvízi jelenségek, például a buzgárok, csurgások természetét és a lehetséges védekezési módokat. Az önkéntesek gyakorlati foglalkozásokon sajátították el a homokzsákok megtöltésének, szállításának, a nyúlgátépítés, a töltésmegtámasztás, valamint a buzgárelfogó medence építésének fortélyait.
A közép-budai önkéntesek nem véletlenül fektetnek ekkora hangsúlyt a szervezet árvízvédelmi képességének kialakítására és rendszeres megújítására, hiszen az elmúlt években Budapesten és vidéken több alkalommal kérték segítségüket ilyen helyzetekben. A szervezet járőrei is kivették részüket a tavalyi borsodi árvízzel kapcsolatos védekezési, mentési munkákból, de az önkéntes polgári védelem gondolata is épp egy árvízi védekezés közben született meg 2002 nyarán a XXII. kerületben.
Ha valakit érdekel a katasztrófaelhárítás, a polgári védelem, szabadidejében szívesen felkészülne és egy katasztrófa felszámolásakor segítene a bajbajutottakon, csatlakozhat a szervezet munkájához. A jelentkezők üzeneteit az onkentes@opve.hu e-mail címen várják.

z.