Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Fustmentes_BKV-megallok

Füstmentes BKV-megállók

Akár ötvenezer forintos büntetést kockáztat, aki február 6-a után rágyújt valamelyik BKV-megállóban, vagy a végállomások utasváróiban. A Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére még decemberben elfogadott új fővárosi rendelet betartatásáról a közterület-felügyelet gondoskodik, a tiltásról a városszerte kihelyezett mintegy ötezer figyelmeztető tábla ad tájékoztatást.

A füstmentesség az autóbusz-, a fogaskerekű-, a HÉV-, a Libegő-, a Sikló-, a villamos- és a trolibuszmegállók teljes területére, illetve az utasok által fel- és leszálláskor használt járdaszakaszokra vonatkozik. Ahol a megálló kiterjedése nem határozható meg egyértelműen, a dohányzási tilalom az adott jármű teljes hosszán, a járdaszegélytől mért két méteren belüli területen érvényes. Autóbusznál és trolinál tizenkét, csuklós járműveknél tizennyolc, kettős megállóban harminchat méter hosszú területről van szó. A villamosmegállóknál harmincöt, míg a HÉV-nél százhúsz méteres sávban nem lehet rágyújtani.
Szintén életbe lépett a dohányzási tilalom a végállomások utasváróiban. A közterület-felügyelők az első hetekben előbb figyelmeztetnek, és csak akkor szabnak ki harmincezer forintig terjedő helyszíni bírságot, ha ez nem jár eredménnyel. Lehetőségük van feljelentést tenni, ebben az esetben a tilosban dohányzót akár ötvenezer forintra is megbüntetheti a szabálysértési hatóság.

dám.