Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítás támogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Az elsők között, 2005-ben csatlakozott a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszervezetekkel” támogatási rendszerhez a Kékgolyó utca 1/a–b–c társasház. A pályázaton elnyert vissza nem térítendő támogatást az épületek liftjeinek, illetve a kémények felújítására fordították.
A társasház közössége kiemelt figyelmet fordít az épületek karbantartására, a korábbi években a gáz-alapvezeték cseréjét, illetve az elektromos rendszer teljes felújítását saját forrásokból fedezte – mondta el lapunknak Deáki Ágnes közös képviselő. Szintén a lakók áldozatvállalásának köszönhetően cserélték ki a kazánt és vezették be az egyedi fűtésmérést. A közös képviselő szerint a radiátorokra szerelt mérőórák megvásárlása jó döntésnek bizonyult, ugyanis az egyéni elszámolás már rövid távon jelentősen csökkentette az épület gázfogyasztását. Megszűnt a pazarlás, a lakók jobban figyelnek arra, hogy ne fűtsék túl a lakásukat, és nagy hidegben csak a szükséges ideig szellőztessenek.
Az öt évre szóló szövetségi pályázat keretében megvalósult a gyűjtőkémények bélelése, illetve a társasház két liftjének modernizációja. A munkálatok 18 millió forintos költségéhez az önkormányzat 4,1 millió forinttal járult hozzá, a fennmaradó összeget az elmúlt esztendők célzott befizetései fedezték. A társasházközösség tervei szerint a fejlesztések a továbbiakban sem állnak le, idén a lassan ötvenéves épület homlokzatát szeretnék felújítani.

mm.