Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hónapok a könyvtárban

Honapok_a_konytarbanKépzőművészeti tárlat várja a vendégeket az Ugocsa utcai könyvtárban, amely arra törekszik, hogy a könyvkultúra bemutatása és népszerűsítése mellett helyet adjon a társművészeteknek is. Az elmúlt években számos kiállítás, színielőadás és koncert színesítette az intézmény programját.
Konda Szilvia textilművész alkotásainak érdekessége, hogy mesék is születtek róluk, a kedves történeteket a szerző, Balogh Ildikó saját mesedélutánján hallhatják a könyvtárba érkező gyerekek – mondta el a megnyitón Gerebenné Tóth Éva könyvtáros. „Ahogyan sorra veszi az évet, az elkészült képfüzér megpróbál biztos támpontot adni a szétesni látszó világban” – értékelte a látottakat Haász Mónika művészeti menedzser. A hónapokat bemutató képeken feltűnő nőalakok, a sejtelmes, néhol ködszerű ábrázolás, a vallási és profán utalások egyedivé teszik a műveket.
Fontos szerepet kapnak a kísérő állatok, a különböző attribútumok, amelyek önmagukban is értelmezhetővé, önálló entitássá teszik az egyes alkotásokat, miközben együtt még nagyobb erőket képesek felszabadítani. Megjelenítik az archaikus isteneket, a mesék világát, a népi hiedelmeket – olyan meditatív alkotások, amelyek a kollektív tudatalattiból táplálkoznak. A vizuális kifejezőeszközök mellett az alkotó a képcímeket is a mű részévé teszi: a hónapok népi elnevezései inspiráló interaktív kölcsönhatásban állnak az ábrázolással és az általa keltett emóciókkal. Haász Mónika szerint a képek harmóniát sugároznak, elhozzák a nyugalmat és a remény fényességét.

dám.

 A kiállítás február 28-ig látható. Cím: XII., Ugocsa utca 10.