Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kambodzsa messze van – mégis közel

Harmadik alkalommal csatlakozott hazánk a Pampers és az UNICEF „1 csomag = 1 védőoltás” elnevezésű kampányához. Ennek lényege, egy csomag termék megvásárlásából egy vakcina ára az UNICEF-hez jut el, a befolyt összegekből beszerzett védőoltások a kambodzsai tetanuszellenes küzdelmet támogatják – hangzott el a január végi sajtótájékoztatón a Városmajorban.

Tetanusz elleni védőoltás több mint hetven éve létezik, és a világ országainak többségében a gyermekeket rutinszerűen beoltják, hazánkban 1942 óta kötelezően. Magyarországon az utolsó újszülött kori tetanuszmegbetegedést 1978-ban jelentették.
– Az oltások révén idehaza sikerült annyira általánossá tenni a védettséget, hogy a közvélemény például egyáltalán nem tudja: a virágok, zöldségek tele vannak tetanuszbaktériummal – mondta Jelenik Zsuzsa, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjának vezetője a városmajori Tündérkert kávézóban tartott sajtótájékoztatón. – A fejlődő országokban azonban nincs védőoltásprogram, így ott nagy a tetanusz miatti halálozási arány.
– A vakcina ára nem magas, sőt szinte elenyésző, mégis rengeteg babát és anyát fenyeget a betegség – tette hozzá Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottság igazgatója. – Ennek oka, hogy az infrastruktúra, amellyel ezeknek az országoknak a távoli falvaiba is eljuthat a propaganda, sokba kerül. A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete ezért évekkel ezelőtt célul tűzte ki a tetanusz miatti veszélyeztetettség felszámolását. Az eddigi nemzetközi kampányoknak köszönhetően háromszázmillió adag ellenanyag jutott el a fejlődő országokba.
Szántó Dávid az UNICEF jószolgálati nagyköveteként a közelmúltban járt Kambodzsában. Élménybeszámolójában kiemelte, hogy a lakosság nagyon fogékony a segítségre. Örömmel járnak a támogatásból szervezett képzésekre, tájékoztatásokra az emberek, presztízst jelent számukra a tanulás, szívesen viszik hírét a védőoltásnak, és már a legtávolabbi falvakba is eljutottak az oltási könyvecskék, egyre több gyerek élvezheti az oltás adta védettséget.
„Legmegrázóbb élményeim egyike az volt, amikor egy olyan kisgyerekkel találkoztam, aki szerencsésen túlélte a tetanuszt. Az édesanyjának terhesség alatt beadott oltás révén már az ő szervezetében is volt némi védőanyag, így végül nem halt bele a születése után szerzett fertőzésbe, amit attól kapott, hogy nagyanyja, követve az ősi hagyományokat, hamut tett az újszülött köldökcsonkjára. Az emberek csodájára jártak a meggyógyult babának, én pedig arra gondoltam: lehet, hogy éppen egy Magyarországon vásárolt pelenka mentette meg az életét” – emlékezett vissza a közelmúltban szerzett tapasztalataira az ismert sportriporter.
Az „1 csomag = 1 védőoltás” kampány márciusig tart Magyarországon, de a logóval ellátott és később megvásárolt termékek után is megkapja az UNICEF 1-1 vakcina árát.

AI