Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Keserű kilátások

A cukorbetegeket érintő szív- és érbetegségek megelőzéséről esett szó a Hegyvidéki Egészségklubban. Az előadásból kiderült, hogy a legkönnyebben megelőzhető rizikófaktor az elhízás.

Egy amerikai felmérés szerint a halálesetek legalább 15-18 százaléka megelőzhető lenne a dohányzás elhagyásával, illetve étrend- és életmódváltással. Főképpen érvényes ez a cukorbetegekre, akikre bizonyos betegségek különösen veszélyesek az állapotuk, valamint az életmódjuk miatt – hívta fel a figyelmet dr. Krivanek László a Hegyvidéki Egészségklub előadásán. Éppen ezért rendkívül fontos a megelőzés, hiszen néhány egyszerű változtatással jelentősen javítható az életminőség, egyúttal növelhető a várható élettartam.
Keseru_kilatasokA szív- és érbetegségek prevenciója nagyrészt a koszorúér-betegség (szívinfarktus) és agyi történéseinek (gutaütés) megelőzését jelenti. Hatékony eszköz a rendszeres összehasonlító szűrés, ami sok más mellett magában foglalja a testmagasság-, a testtömeg- és a haskörfogat-, valamint a testösszetétel-mérést, a vércukorszint, a vérzsírok és a vérnyomás ellenőrzését, illetve a hasi ultrahangot. A tapasztalatok szerint ugyanis főként a fejlett ipari társadalmakban az elhízás, a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség és a vérzsírok magas szintje, illetve az érelzáródásos szív- és érrendszeri betegségek gyakran együtt fordulnak elő.
Még rosszabbak a jövő nemzedékeinek kilátásai: ha nem történik érdemi változás, nagyon valószínű, hogy a mai gyerekek hamarabb halnak meg, mint szüleik. Megdöbbentő képet fest a gyerekekre vonatkozó cukorbetegség-előrejelzés: e szerint 2005 és 2020 között a 0–14 évesek körében hetven-, a 0–4 éves között százszázalékos emelkedés várható.
Magyarországon egy reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a felnőtt lakosság negyede metabolikus syndromában, azaz elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsírösszetétel együttes jelenlétében szenved. Ennek egyik látványos jele a hasi elhízás, amiről férfiaknál 94, nőknél 80 centiméter felett beszélhetünk. További tényezők az 1,7 mmol/l feletti vérzsírszint, az alacsony HDL-koleszterinszint, a 130 mmHg-nél magasabb vérnyomás, és az 5,6 mmol/l feletti éhgyomri vércukor.
Tudni kell, hogy az elhízás idült, visszatérő betegség, amely az anyagcsere-folyamatok genetikai, központi idegrendszeri, endokrin és környezeti hatásokra létrejövő, az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozó zavara. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növekedésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározódást eredményez.
Éppen ezért a cukorbetegség konzervatív, gyógyszeres kezelése mellett a súlycsökkentés érdekében elengedhetetlen az életmódváltás, a rendszeres testmozgás és a táplálkozás átalakítása. A vérnyomás- és vércukorkontroll célja egyebek között az erek, a szív és a vese védelme. A nem megfelelően kezelt betegség ugyanis súlyos következményekkel jár, érkárosodáshoz, majd halálhoz vezethet.

mm.