Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeresek a szűrőszombatok

Minden előzetes várakozást felülmúl a tavaly szeptemberben elindított Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombatok népszerűsége. Az alkalmanként egy-egy gyakori betegségtípushoz, illetve tünetegyütteshez kapcsolódó vizsgálatokon a kerületi polgárok előzetes bejelentkezés alapján, ingyenesen és sorban állás nélkül vehetnek részt.

Több mint egy évtizede rendezi meg az önkormányzat évente két alkalommal, tavasszal és ősszel a Hegyvidéki Egészségnapot. A betegségek megelőzése, a kialakult hiányállapotok, diszfunkciók felismerése szempontjából rendkívül fontos ingyenes szűrések és tanácsadások a kezdetektől nagy népszerűségnek örvendenek a kerületi polgárok körében.
A program sikerének titka, hogy hosszabb várakozási idő nélkül, és ami talán még fontosabb, egy helyen elérhetők a legfontosabb vizsgálatok. A kedvező lakossági visszajelzések birtokában az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy Gallai Dolores egészségügyi referens javaslatára Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombat néven minden hónap utolsó szombatján tematikus egészségügyi felmérésekre hívja a helyi polgárokat. Októbertől májusig a Szent János Kórház ad helyet a programnak, a szeptemberi nyitó és a júniusi záró rendezvényt a Hegyvidéki Egészségnapon tartották, illetve tartják meg.
Az eddigi tapasztalatok több mint biztatók, az előzetes várakozásokhoz képest lényegesen többen veszik igénybe az ingyenes szolgáltatást. A legutóbbi szűrésen a nagy érdeklődés miatt két órával meg kellett hosszabbítani a rendelési időt, csak így lehetett biztosítani, hogy mindenkivel legalább húsz percet foglalkozzon a szakorvos. A szűréseken nem csupán feltárják az esetleges betegségeket, hanem az orvos konkrét tanácsokat is ad, segít a megfelelő életmód kialakításában, illetve ha szükséges, további vizsgálatokra utalja a beteget.

(em.)