Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

UV-B_sugarzas1

UV-B sugárzás: ingyenes riasztás SMS-ben

Újraindította az egészségre ártalmas UV-B sugárzásra figyelmeztető ingyenes lakossági tájékoztató programját az önkormányzat. A rendszer az elmúlt két évben jelesre vizsgázott, az SMS-szolgáltatást több ezren vették igénybe.

Ismét elérhető az a Budapesten első és mindezidáig példa nélküli szolgáltatás, amelynek köszönhetően a kerületben élők azonnal szöveges üzenetet kapnak mobiltelefonjukra, ha az UV-B sugárzás eléri az erősnek számító 6-os, majd az egészségre már közvetlen veszélyt jelentő 8-as fokozatot. A figyelmeztető SMS-ért a Nivea és az önkormányzat jóvoltából nem kell fizetni, az aktiváláshoz azonban szükség van egy regisztrációs lap kitöltésére a www.hegyvidekuv.hu honlapon. Ugyanitt online módban, mindenfajta bejelentkezés vagy jelszó nélkül, a sugárzás pontos értéke is nyomon követhető, az adatok hárompercenként frissülnek.
A regisztrációt azoknak is el kell végezniük, akik tavaly ezt már megtették, ugyanis a rendszer őszi leállításakor automatikusan törlődtek a bevitt adatok. Egyedül a kerületi iskolák és óvodák pedagógusai mentesültek az adminisztráció alól, ők „hivatalból” megkapják a mérési eredményeket.
Az UV-B-t mérő eszközök újbóli beüzemelése alkalmából megtartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy az iskolai szünetben a gyerekek többsége a táborokban, a strandokon, a játszótéren vagy éppen a kertben szinte állandóan a szabad ég alatt van, ezért fontos, hogy szüleik tisztában legyenek a káros sugarak pillanatnyi erősségével. „A polgármesteri hivatal tetején elhelyezett UV-B sugárzásmérő minden harmadik percben küldi az adatokat a központi számítógépnek, amely három mérés átlagából számolja ki az aktuális értéket. Először a 6-os szint elérésekor küld figyelmeztetést a rendszer, ilyenkor legfeljebb tizenöt-húsz percet szabad a napon tartózkodni. A következő üzenet akkor érkezik, amikor az ultraibolya-sugárzás meghaladja a 8-as fokozatot. Ez már olyan mértékű, aminél azonnal árnyékba kell küldeni a gyerekeket” – sorolta a riasztási szinteket a polgármester, aki szerint a felnőttekkel is könnyen előfordulhat, hogy a kelleténél több időt töltenek a napon, így számukra is jó szolgálatot tehet az SMS-szolgáltatás. Annál is inkább, mert a „bőr nem felejt”, a fiatalkori túlzott napozás, a könnyedén vett leégések később, akár évtizedek múlva komoly elváltozásokat okozhatnak.
A hegyvidéki UV-B-mérés tehát egyfajta prevenciós egészségügyi programnak is felfogható, hiszen hosszabb távon hozzájárul a betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Bartha Ferenc, a Nivea termékeket előállító, hegyvidéki székhelyű Beiersdorf Kft. marketing- és kereskedelmi igazgatója szerint az SMS-szolgáltatásnak a szemléletformálásban is döntő szerepe van, hiszen ráirányítja a kerületben élők figyelmét az UV-B-védelem szükségességére. „Hogy teljes biztonságban legyünk, a napkrémek, napolajok használata mellett a napozás szabályait is be kell tartani – hangsúlyozta. – Ebben segít az UV-B-szint ismerete, hiszen így könnyen el tudjuk dönteni, hogy az alkalmazott bőrvédelem megóv-e a káros sugaraktól.”
Szintén a komplex védelem fontosságát emelte ki Váczi János. Az alpolgármester mindenkit arra biztat, hogy kövesse nyomon az UV-B-szint alakulását, és ennek megfelelő faktorszámú napvédő terméket válasszon, míg a 6-osnál erősebb sugárzás esetén egészségünk védelmében inkább húzódjunk árnyékos helyre.

Miért káros az UV-B?

A természetes napfény alig hét százalékát teszi ki a szem irritációját, a bőr gyulladását és késői pigmentálódását, valamint védekező reakcióként a bőr felső rétegének megvastagodását okozó UV-B sugárzás. Nagyobb mennyiségben komolyan károsítja a bőrsejteket, felelőssé tehető a festékes és nem festékes típusú bőrdaganatok kialakulásáért. Az erős UV-B sugárzás miatt Magyarországon délelőtt 11 és délután 3 óra között ajánlatos kerülni a napozást.
Az ultraibolya-sugárzás mintegy kilencven százaléka átjut a felhőkön, ezért az UV-védelemről ködös, borult időben sem szabad elfeledkezni. Gondolni kell a visszaverődésre is, a homokról, vagy a vízről „visszapattanó” sugarak ugyanis adott esetben a közvetlen napfénynél is komolyabb bőrégést okozhatnak. Különösen gyermekkorban fontos a napsugárzás elleni védelem, mivel a bőr mélyebb rétegeibe hatoló sugarak közel nyolcvan százaléka 18 éves kor előtt jut a szervezetbe. Ennek oka, hogy a gyerekek bőre vékonyabb, ezért érzékenyebb a felnőttekénél.

UV-B_sugarzas2

Ám.