Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyedülálló műtét a János kórházban

Bokareplantációt végeztek a Szent János Kórházban, amire az intézményben még nem volt példa, de Magyarországon is mindössze három ilyen műtétet hajtottak végre az elmúlt negyedszázadban. A sikeres beavatkozást dr. Detre Zoltán főorvos irányította, aki június végén Semmelweis-gyűrűt vehetett át eddigi kiemelkedő teljesítményéért.

Joizu_kapocs_sport_es_kultura_kozott

Jó ízű kapocs sport és kultúra között

A MOM Kulturális Központ és a Gesztenyés kert megújulásával egy időben új kulináris csáberő költözött a kerületbe. Buday Péter séffel és Murga György üzletág-igazgatóval arról beszélgettünk, miért éppen a MOM-komplexumban nyitották meg éttermüket, és mit szeretnének nyújtani vendégeiknek.

A_kifogastalan_gyep1

A kifogástalan gyep

Angliában, ahol legendásan szépek a gyepek, azt szokták mondani a kezdő kertészeknek, hogy a gyepet éppen csak nyírni kell, és úgy négyszáz év múlva valóban tökéletes lesz... Nálunk sajnos még ezzel a módszerrel sem lehet kifogástalan gyepszőnyeget nevelni.

Uj_lako_a_hegyvideken1

Új lakó a Hegyvidéken: a harlekinkatica

A pettyes hátú katicabogár általában gyerekversekben, énekekben szereplő rovar, amit a kertészek is szívesen látnak, mert – főleg a lárvája – a levéltetvek nagy fogyasztója. A mostanában elterjedő harlekinkatica azonban közkedvelt és őshonos rokonainak mintha pont az ellentéte lenne.

Az_sem_baj_ha_egeszseges1

Az sem baj, ha egészséges…

Nem is volt az olyan régen, amikor még azon viccelődtünk, hogy a sérült, csúnya, kukacos, vagyis eladhatatlan zöldséget, gyümölcsöt a kofa úgy árulta: azért ilyen, mert bio. Ma már értelmetlen az efféle humor, mert egészséges, magukat kínálóan szép termények kerülnek ki a szigorúan ellenőrzött biogazdaságokból. A nemrég megújult MOM Kulturális Központ melletti piaci területen szombatonként szinte minden beszerezhető, ami egy hétvégi, heti bevásárláskor a kosarunkba kerülhet.

Az_elet_alkotoelemei

Az élet „alkotóelemei”

A nyomelemek, az ásványi sók és a vitaminok fontosságáról esett szó a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán. Szolnoki Lajos háziorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az esetben is igaz a mondás: a kevesebb néha több.

Kozeledik_a_parlagfuszezon

Közeledik a parlagfűszezon

A leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása július közepétől várható, virágzásának csúcsideje pedig augusztus végére és szeptember elejére tehető. A már hosszabb ideje allergiás betegek feltétlenül keressék fel a szakorvost még a parlagfű virágzása előtt!

Mit együnk és hogyan? – A táplálkozás 7 pontja

Első lépésben ajánlatos az alábbi hét pontnak megfelelően kialakítani táplálkozási szokásainkat, életmódunkat. Követkő lapszámainkban azokkal az ételekkel, italokkal foglalkozunk majd, amelyekből kicsit többet is fogyaszthatunk, illetve amelyekből a kevés is elég.

Könnyű nyári egytálételek

Így, nyár derekán sem muszáj kizárólag kímélő, vonzóan alacsony kalóriájú, könnyű ételeket főzni! Néha együnk nyugodtan laktató, kertben, bográcsban, mostoha időjárás esetén konyhában, fazékban könnyen elkészíthető egytálételt. Az alábbi fogások nagy létszámra, legalább 8-10 személyre szólnak, ennél kevesebbe nem is érdemes belekezdeni.

Halasz_Zsiga_Kinszky_Nusi_meg_a_tobbiek1

Halász Zsiga, Kinsky Nusi meg a többiek

Minden évben más és más szeletét mutatja be a Hegyvidék múltjának a helytörténeti gyűjtemény. Korábban iskolatörténeti tárlat, valamint térképkiállítás várta a látogatókat, ezúttal a sport áll a középpontban. A Célegyenesben a Hegyvidék című válogatáson a 19. századtól napjainkig tekinthetjük át a környék sporttörténetét. Olyan kuriózumok gazdagítják a kiállítást, mint Magyarország első golfpályájának, vagy az európai hírű svábhegyi autóversenyeknek a históriája.

UV-B sugárzás: ingyenes riasztás SMS-ben

Újraindította az egészségre ártalmas UV-B sugárzásra figyelmeztető ingyenes lakossági tájékoztató programját az önkormányzat. A rendszer az elmúlt két évben jelesre vizsgázott, az SMS-szolgáltatást több ezren vették igénybe.

Sikertortenet_a_mindennapos_testneveles

Sikertörténet a mindennapos testnevelés

Amikor két évvel ezelőtt az önkormányzat elindította a mindennapos testnevelést a kerületi fenntartású általános iskolák alsó tagozataiban, sokan úgy gondolták, nehezen lesz életképes a kezdeményezés. Ma már a kétkedők egy emberként támogatják a programot, amelynek jó híre a kormányig is eljutott.

Ne tegyük ki hamarabb a lomokat!

Környezetünk tisztaságának megőrzése érdekében a lomokat csak az FKF Zrt. értesítésében megjelölt időpontban, az elszállítást megelőző napon szabad kikészíteni.

Kétéves önkormányzati szövetség a társasházakkal

Az önkormányzati képviselő-testület a júliusi ülésén módosította a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” program egyes részeit, illetve az állatok tartásáról szóló helyi rendeletet. A képviselők arról is döntöttek, hogy a XII. kerület csatlakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez.

Egyuttmukodes_nelkul_viz_sincsen

Együttműködés nélkül víz sincsen

A csillebérci üdülőtelepen november 15-e után elzárják a vizet azokon a részeken, ahol a lakók nem újították fel a közös tulajdonban lévő vezetékhálózatot. A csőrendszer ugyanis rendkívül rossz állapotban van, a nagy mennyiségben elfolyó víz közegészségügyi veszélyt jelent.

Korlatbontas_az_amerikai_rezidencianal

Korlátbontás az amerikai rezidenciánál

Lefűrészeltette az önkormányzat az amerikai rezidencia előtti parkoló korlátját a Zugligeti úton, a nagykövetség ugyanis január óta nem fizetett közterület-használati díjat. A tervek szerint az önkormányzat visszaadja közhasználatba a területet.

Dijat_nyert_a_kockakulcs2

Díjat nyert a kockakulcs

Szép sikert ért el az Arany János Általános iskola és Gimnázium két tanulója a 2010–2011-es tanévre meghirdetett Ifjúsági Tudományos és Tehetségkutató Versenyen. A tizenhat éves Doktorits László és Naszlady Márton „mindent nyitó” kockakulcsa harmadik díjat kapott, ráadásul Naszlady Márton a Siemens Junior Ösztöndíját is hazavihette.

Harmadik_hely_a_kemiaversenyen

Harmadik hely a kémiaversenyen

Szanthoffer András a Tamási Áron iskola történetének legjobb eredményét érte el a Hevesy György Országos Kémia Versenyen. A korosztályos kosárlabda-válogatott keretében is számításba vett hetedikes tanuló a budapesti forduló megnyerése után az országos döntőben a harmadik helyet szerezte meg.

Sion-novendekek_az_Aranyban

Sion-növendékek az Aranyban

Minden évben visszajárnak egykori alma materükbe a Notre-Dame de Sion háború előtt érettségizett növendékek. Az 1954-ben Arany Jánosról elnevezett Meredek utcai iskolában tartott baráti találkozón és az ilyenkor szokásos szentmisén a legidősebb résztvevő 93 éves volt.

Tobb_ferohely_a_hegyvideki_ovodakban

Több férőhely a hegyvidéki óvodákban

Az önkormányzat folyamatosan növeli az óvodai csoportok számát, ennek köszönhető, hogy idén az előző évekhez képest kevesebb kisgyermek jelentkezését kellett elutasítaniuk a kerületi fenntartású intézményeknek. Szigorúan ellenőrizték a jogosultságot, elsősorban a lakcímmel ügyeskedőket igyekezték kiszűrni.

Nyarkoszonto_iskolanapok

Nyárköszöntő iskolanapok

A szokásokhoz híven az idén is vidám közösségi rendezvényekkel búcsúztatta a tanévet a Virányos és a Kós Károly iskola. A sport- és gyermeknap, valamint a diákfesztivál kellemes időtöltést nyújtott az intézmények valamennyi tanulójának.

Unios_tamogatasbol_ujul_mag_a_Gan_Menachem

Uniós támogatásból újul meg a Gan Menachem

Ősszel 190 millió forintos beruházás keretében átfogó korszerűsítési munkák kezdődnek a Tamási Áron utcai Gan Menachem Zsidó Óvodában. A beruházásról Nógrádi Bálint, az óvodát működtető alapítvány vezetője tájékoztatta az újságírókat, a sajtótájékoztatót követően pedig Fonti Krisztina alpolgármestert kérdeztük a Hegyvidéki Önkormányzat projektben játszott szerepéről.

A „lengyelek atyjával” chatelt

Különdíjat nyert Zimmer Krisztina az első alkalommal kiírt lengyel–magyar történelmi és irodalmi országos versenyen. Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tizenegyedikes tanulója a Parlamentben vehette át az elismerést.

Sztarparade_a_Varosmajorban1

Sztárparádé a Városmajorban

Operett, musical, vígjátékok, zenekari és „a cappella” koncertek egyaránt várják a könnyű és tartalmas nyáresti kikapcsolódásra vágyókat a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A közönség szórakoztatásáról ismert és közkedvelt művészek gondoskodnak.

Jótékonysági koncert a Zölderdő Óvoda javára

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás közreműködésével jótékonysági koncertet tart július 27-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az estet a hegyvidéki Zölderdő Óvoda javára rendezik, amely egy energetikai pályázat önrészének előteremtéséhez keres támogatókat.

Ingyenes_sportporgram

Ingyenes sportprogram

A lakossági igények figyelembevételével ingyenes mozgásformával bővítette a Sportos, edzett Hegyvidék programsorozatot az önkormányzat. A Csörsz utcai Lite Wellness Clubban szombatonként gerinctorna várja az egészségükért tenni akaró kerületi polgárokat.

Esztetikus_tomegsport

Esztétikus tömegsport

Iskolai és sportegyesületek ritmikusgimnasztika-bemutatóinak tapsolhattak a nézők a Semmelweis-gyakorlóiskola tornacsarnokában. Meglepetésként a pedagógusok látványos karikagyakorlatot adtak elő.

Csalok_a_hegyvideki_utakon

Csalók a hegyvidéki utakon

Kifogyott a benzine, nem tud hazajutni – egy fiatal szélhámos ezzel a kitalált történettel csalt ki pénzt már több alkalommal is a Hegyvidék útjain a volán mögött ülő, pirosban várakozó hölgyektől. A szélhámosok, trükkös tolvajok újabb és újabb módszereket vetnek be az autósok kifosztására, ám ezek a próbálkozások kellő körültekintéssel kivédhetők.

Megujul_a_varosmajori_uszoda

Megújul a városmajori uszoda

Jelentős fejlesztések történnek a nyári üzemszünet alatt a Városmajori utcai uszodában. Önkormányzati beruházásban új csúszásgátló burkolatot kap a medencetér intenzívebben igénybe vett része, megkezdődik az ablakok cseréje, valamint üzembe állítanak egy nagy teljesítményű takarítógépet.

Hegyvidek_kartya_kicsi

Hegyvidék Kártya: hűsítő kedvezmények

Nyáron is számtalan kedvezmény várja a Hegyvidék Kártya régi és új tulajdonosait. Fontos tudni azonban, hogy a régi kártyákat csak újraérvényesítve lehet használni – az érvényesítő matricát az önkormányzat ügyfélszolgálatán vásárolhatjuk meg, vagy a www.hegyvidekkartya.hu weboldalon egy igénylőlap kitöltésével kérhetjük postázását.

Borszeki_Klara

Borszéki Klára: "Felkelteni a kedvet, a többi jön magától…"

Borszéki Klára, a Táltos Óvoda vezetője Bárczy István-díjat kapott. A kitüntetést a hivatalos indoklás szerint „a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezáltal a főváros fejlődéséhez hozzájáruló kiemelkedő teljesítménye elismeréséül” vehette át.

Patko_Lajos

Patkó Lajos: „A teljes iskolai korosztállyal tudunk foglalkozni”

Patkó Lajos, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója Arany Katedra-díjat kapott, amiért hosszú időn át kiemelkedő munkát végzett a diákok oktatásában-nevelésében. Az elismerést Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester adta át a pedagógusnak az idei Hegyvidéki Napokon.

Hamori_Maria

Hámori Mária: "Örülök, hogy igent mondtam!"

Hámori Mária, a Hegyvidéki Mesevár Óvoda vezetője a pedagógusnap alkalmából Teleki Blanka-díjat vett át. A díjat évente száz olyan pedagógus kapja meg, aki nevelő-oktató, fejlesztő munkája során kiemelkedő eredményességgel, odaadással tevékenykedik a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, szociális, egészségügyi okok miatt különleges gondoskodást igénylő gyermekek, tanulók segítésében.

Dr._Szebedy_Tas

Dr. Szebedy Tas: „Az elitiskolák körébe emelkedtünk”

Dr. Szebedy Tas 1993 óta irányítja az ország egyik legeredményesebb középiskoláját, a Városmajori Gimnáziumot, amelynek két éve már része a Kós Károly Általános Iskola is. Az igazgató Bárczy István-díjat kapott sikeres vezetői munkája és sokrétű szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

Dr._Tihanyi_Jozsef

Dr. Tihanyi József: "A munkának értéke van"

Dr. Tihanyi József, a kerületben működő Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja, a Biomechanika, Kineziológia és Informatika Tanszék vezetője Eötvös József-díjat kapott. A kitüntetés azoknak jár, akik életpályájukkal kifejezték elkötelezettségüket a pedagógus élethivatás mellett.