Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Keteves_onkormanyzati_szovetseg_a_tarsashazakkal

Már beadható a felújítási pályázat

Több ponton változtak az először 2005-ben meghirdetett „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” felújítási pályázat feltételei. A programmal az önkormányzat a nagyobb lakásszámú, legalább ötven albetétes épületek előre tervezett felújítási munkáihoz járul hozzá. A konstrukció lényege, hogy a lakóközösségek minden évben meghatározott munkákra kapnak vissza nem térítendő támogatást. Annak érdekében, hogy a pályázatra elkülönített pénzeszközöket – 2011-ben 22 millió forintot – az igénylők még hatékonyabban használják fel, a támogatási szerződést az idei évtől az eddigi öt helyett két esztendőre köti meg az önkormányzat.
„A társasházak előre nem látható anyagi és műszaki problémák miatt több esetben kérelmet nyújtottak be a tervezett munka és a határidő módosítására, néhány pedig egyáltalán nem tudta teljesíteni vállalásait – mondta el lapunknak Váczi János alpolgármester. – Ennek elsősorban az az oka, hogy a lakók egy jelentős része egyszerűen nem mer öt évre előre gondolkodni, ugyanis ennyi idő alatt könnyen megváltozhatnak az anyagi lehetőségei. Ezért döntött a képviselő-testület a támogatási szerződés időtartamának csökkentéséről.”
Az alpolgármester szerint a két évre szóló szerződésnek köszönhetően a felújítási munkák átláthatóbbak és könnyebben tervezhetők lesznek. Szintén újdonság, hogy a munkák ellenőrzését kizárólag az önkormányzat által kijelölt, listáról választható, szakirányú végzettségű műszaki ellenőrök láthatják el.
A „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” pályázat keretében továbbra is kiemelt figyelmet kap a homlokzatfelújítás, amelynek részeként a zárt, előkert nélküli utcai homlokzatot kötelező három méter magasságig antigraffiti-bevonattal ellátni. Ezenkívül a társasházi közösségnek egyebek mellett nyilatkoznia kell arról, hogy síkosságmentesítéshez az épület teljes területén környezetkímélő anyagot használ, gondoskodik az előkert ápolásáról és a járda tisztításáról, valamint (a technikai feltételek megteremtése után) csatlakozik a szelektív hulladékgyűjtési programhoz.
A vissza nem térítendő pénzügyi segítség az éves felújítási és karbantartási munkák tervezett mértékének legfeljebb ötven százaléka lehet. Kivételt képeznek a védett épületek, amelyek egyedi elbírálás alapján ennél nagyobb támogatást is kaphatnak. A pályázaton az ügyfélszolgálaton (XII., Böszörményi út 23–25.) beszerezhető, vagy a www.hegyvidek.hu honlapról letölthető „Támogatási Program Tájékoztató” alapján lehet részt venni. A benyújtási határidő: 2011. augusztus 17. (szerda) 16.00 óra.

M.

Konzultáció időpontja: minden szerdán 10–12 óráig. Kapcsolattartó: Szmolenszky Éva, telefon: 213-42-75. E-mail: szmolenszky.eva@hegyvidek.hu. Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 43–45.