Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Filmvetites_a_diadal_napjan

Filmvetítés a diadal napján

Eddig egyetlen olyan hivatalos állami ünnepünk, emléknapunk sem volt, amely valamelyik nagy győzelmünkre, a haza védelmében vívott sikeres ütközetre emlékeztetne. Pedig volt ilyen: ezek közül európai viszonylatban is a legjelentősebb és legismertebb a nándorfehérvári diadal. 1456. július 4–21. között Szilágyi Mihály katonái hősiesen védték Nándorfehérvár – a mai Belgrád – várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben lévő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.
Az országgyűlés néhány héttel ezelőtt az 555. évforduló tiszteletére a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét. „Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe. Erre a győzelemre emlékezik azóta minden keresztény templom déli harangszója” – olvasható a határozati javaslatban.
A diadalról a Hegyvidéken is megemlékeznek. A MOM Kulturális Központban július 22-én 12 órakor, a déli harangszó után tematikus filmvetítés kezdődik, valamint kis kiállítás nyílik a kupolateremhez vezető lépcsőházban.

z.