Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Korlatbontas_az_amerikai_rezidencianal

Korlátbontás az amerikai rezidenciánál

Lefűrészeltette az önkormányzat az amerikai rezidencia előtti parkoló korlátját a Zugligeti úton, a nagykövetség ugyanis január óta nem fizetett közterület-használati díjat. A tervek szerint az önkormányzat visszaadja közhasználatba a területet.

A kerület korábban többször kifogásolta, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége a megszűnt bérleti szerződés ellenére korláttal zárja el a Zugligeti úti rezidenciája előtti parkolót, közterület-használati díjat pedig nem fizet. A korábbi megállapodás szerint a nagykövetség évi 3,5 millió forintot fizetett a 700 négyzetméteres terület kizárólagos használatáért. Két hete viszont azt közölte, hogy januárban úgy határozott, nem újítja meg a lejáró szerződést, így a parkoló már nem tartozik a fennhatósága alá.
Az önkormányzat az eredménytelen tárgyalásokat követően kinyilvánította, hogy az elzárt területet szeretné visszahelyezni közhasználatba, ezért a korlát lefűrészelése mellett döntött, és erről a külképviseletet is tájékoztatta. A kerület emellett kezdeményezte a fővárosnál, hogy távolítsa el azt a két közlekedési táblát, amely csak a diplomáciai testület gépkocsijai számára engedélyezi a behajtást.
A parkoló forgalmi rendjét ugyanis úgy alakítanák át, hogy a rezidencia kerítése mentén csak néhány parkolóhelyet tartanának fenn a diplomáciai képviseletnek, a szemközti oldalt viszont bárki használhatná. Az önkormányzat ezzel az intézkedéssel segítené a környéken élők, illetve a Libegőhöz kirándulók parkolását.Korlatbontas_az_amerikai_rezidencianal2

z.