Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Kulondijas_festett_mese

Különdíjas a Zölderdő mesés festménye

Különdíjat nyert a Műcsarnok „Beton és festék” falfestő pályázatán a Zölderdő Óvoda. A gyerekek az intézmény falára erősített, közel tíz méter hosszú festőtáblán Dávid Ádám A betontenger könyve című meséjének egy részletét dolgozták fel.

Fesd át a szürke falakat, tedd színesebbé a környezeted! – ez volt a mottója a Műcsarnok 6–16 éves gyerekek számára meghirdetett pályázatának, amelynek célja, hogy a résztvevők már egészen fiatalon megtapasztalják a szabad alkotás és a művészi önkifejezés örömét. Éppen ezért kizárólag olyan falfestményekkel lehetett pályázni, amelyek kimondottan erre a célra biztosított felületre készültek.
A felhívásra az idén első alkalommal, a kerületből egyedüliként, a Zölderdő Óvoda is jelentkezett, az iskola előtt álló hat-hét éves nagycsoportosok Dávid Ádám A betontenger könyve című meséjét örökítették meg az épület hátsó falára felerősített hatalmas festőtáblán. A közösen készített alkotás a zsűri tetszését is elnyerte, a több mint ötszáz pályázat közül a zölderdős gyerekek munkáját különdíjban részesítette.
„Apró ajándékokat és a mindennapi óvodai munkában is használható szép könyveket kaptunk, ezenkívül ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozásokon is részt vehetünk” – sorolta a különdíjjal járó jutalmakat Nagyvári Györgyné intézményvezető, aki rendkívül fontosnak tartja a gyerekek komplex művészeti-környezeti nevelését. Mindez kiemelt hangsúlyt kap a Zölderdő Óvoda oktatási programjában. Ennek szellemében szervezik immár második éve a Budapesten egyedülálló lépcsőházi galériájuk kiállításait, amelyekre rendszerint a természetet, a növény- és állatvilágot is megjelenítő mesekönyvek illusztrátorai viszik el legszebb munkáikat.
Ezért is rendhagyó a nemrégiben megnyitott nyári tárlat, amelyen Nagyvári Györgyné természetfotóit mutatják be. „Az óvodai kirándulásokon készült képekből válogattunk, a fotográfiák a gyerekeknek kedves erdőket, vizeket és mezőket varázsolják az intézmény falai közé. Ilyen a fertődi csíkos égererdő, a jági tanösvény, vagy éppen egy közeli helyszín, a Normafa és környéke” – mesélt a fényképek születésének körülményeiről az óvodavezető. Hozzátette: a kiállítással egy régi hagyományt szeretnének feléleszteni, évekkel ezelőtt ugyanis a kerületi óvodapedagógusok rendszeresen szerveztek hasonló, az óvodai életet bemutató közös tárlatokat.

M.