Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tájékoztató - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projektje

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem innovatív tudományos eredményeinek terjesztése és népszerűsítése - TÁMOP-4.2.3-08/1/KMR-2009-0003. A MOME 2010 májusától az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projektjével jelentős mértékben növelte tevékenységének ismertségét, amely hosszú távon lehetőséget biztosít a gazdasági szereplőkkel való további együttműködés kialakításában, illetve elősegíti az egyetem több évtizedes, a területen felhalmozott tapasztalatainak továbbadását.

Hegyvidéki környezetvédelmi program készült

2016-ig szóló környezetvédelmi stratégiát és cselekvési tervet fogadott el a Hegyvidéki Önkormányzat. Az uniós jogharmonizáción alapuló program a lakosságot is több területen érinti: a levegőminőség védelme, a közlekedés „zöldítése”, a szelektív hulladékgyűjtés és a megújuló energiaforrások használatának elterjesztése mellett a fák és a gyerekek is helyet kaptak benne.

Kaucio_az_utak_vedelmeben

Kaució az utak védelmében

Az idei nagyberuházások ismertetése mellett számos út- és járdahibával kapcsolatos panasz is elhangzott a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület legutóbbi ülésén. Mint kiderült, a kisebb hiányosságokat záros határidőn belül kijavítják. Újdonság, hogy az utak védelmében az építkezések kivitelezőitől kauciót kér az önkormányzat.

Ervenyt_szereznek_az_ebrendeletnek

Érvényt szereznek az ebrendeletnek

Májusban két újabb kutyafuttatót adtak át a Hegyvidéken, ezzel hatra nőtt azoknak a bekerített területeknek a száma, ahol a kutyások póráz és szájkosár nélkül is elengedhetik kedvenceiket. A közterület-felügyelet munkatársai az érintett parkokban szigorúan ellenőrzik az ebsétáltatás szabályainak betartását.

Marad_a_Turul-szobor

Marad a Turul-szobor

Végleges fennmaradási engedélyt kap a második világháború áldozatainak emlékére állított hegyvidéki Turul-szobor – erről döntött az ügyben eljáró V. kerületi jegyző. Ezzel a határozattal egy közel hatéves jogi huzavonát sikerült lezárni.

Új Széchenyi Központ nyílt

Teljes körű ügyintézést végez a vállalkozások számára kidolgozott kedvezményes hitelek, állami támogatások igénylésével kapcsolatban az új Széchenyi Központ, amelyet a Déli pályaudvar szomszédságában alakítottak ki.

Raszoruloknak_segitettek_a_diakok

Rászorulóknak segítettek a diákok

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére, tavaly óta az országban elsőként, önkéntes szociális programban vehetnek részt az önkormányzati fenntartású hegyvidéki középiskolák tizenegyedikes diákjai. Idén több mint százötvenen kapcsolódtak be valamelyik rászorultakkal foglalkozó intézmény munkájába.

Ovodasok_KRESZ-versenye

Óvodások KRESZ-versenye

A Normafa-óvodások képviselték a Hegyvidéket az idei Mini-KRESZ „Pindur-Pandur Ki Mit Tud” országos vetélkedő döntőjében. Az elméleti és gyakorlati verseny komolyságát jelzi, hogy a felkészüléshez kapott teszteket sokszor még a szülők sem tudták helyesen kitölteni.

Kulondijas_festett_mese

Különdíjas a Zölderdő mesés festménye

Különdíjat nyert a Műcsarnok „Beton és festék” falfestő pályázatán a Zölderdő Óvoda. A gyerekek az intézmény falára erősített, közel tíz méter hosszú festőtáblán Dávid Ádám A betontenger könyve című meséjének egy részletét dolgozták fel.

Süni, Őzike: új sószobák a gyerekeknek

Ezúttal is a nyári szünetre időzítette az önkormányzat a kerületi fenntartású oktatási intézmények fejlesztését. A szükségessé váló kisebb felújítások mellett több óvodában sószobákat alakítanak ki.

Nepzenevel_bucsuztattak_a_tanevet

Népzenével búcsúztatták a tanévet

A kerületben elsőként az Arany János iskolában vehetnek részt az alsós kisdiákok tanórai keretek között megtartott néptáncoktatáson. Az évzáró táncünnepen az intézmény égisze alatt tavaly megalakult Sashegyi Néptáncegyüttessel közösen léptek fel a gyerekek.

A_szamitogep_mint_muveszi_onkifejezo_eszkoz

A számítógép mint művészi önkifejező eszköz

Azt szokták mondani, hogy a mai gyerekek számítógéppel a kezükben születnek, és maguktól megtanulják a használatát. A valóságban azonban a gyakorlati alkalmazásokon kívül az elméletet is el kell sajátítaniuk. Ebben segítenek a hegyvidéki iskolák szaktanárai, akik alsó tagozattól kezdve foglalkoznak a fiatalokkal.

Komarom-uzenet_a_naygvilagnak

Komárom-üzenet a nagyvilágnak

Borkóstolóval egybekötött rendhagyó irodalomtörténeti délutánnak adott otthont a megújult Jókai-kert. A tavaly életre hívott emléknapok keretében ezúttal Jókai „Komárom-üzenetét” osztotta meg az érdeklődőkkel Tarics Péter Jókai-díjas komáromi újságíró.

Egy_erzekeny_muvesz1

Egy érzékeny művész

Rendkívül hangulatos időutazás résztvevője lehet az, aki a nyáron látogatást tesz a Barabás Villában. Gálócsy Edit az ötvenes évektől napjainkig, korszakonként csoportosítva rendezett életmű-kiállításának tárlói között sétálgatva a látogató többször felkiálthat magában: „nahát, ilyen nekünk is van otthon!”

Latvanyos_idoutazas_a_tizenkilencedik_szazadba

Ybl-villa - Látványos időutazás a tizenkilencedik századba

Szent Iván éjjelén, a Múzeumok Éjszakáján először nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a nemrégiben felújított Ybl-villa. A látogatók száma minden várakozást messze felülmúlt, tízszer annyi ember kereste fel a Budakeszi úti palotát, mint amennyire a rendezők számítottak.

A_budapesti_kitelepitesekII

A budapesti kitelepítések (2.)

1951. május 21-én kora hajnalban körülbelül kétszáz budapesti lakásban berregett fel a csengő. Az érkező rendőr egy iratot kézbesített, amelyben a címzettet arról értesítették, hogy számára és a vele egy háztartásban élők számára a Belügyminisztérium kényszerlakhelyet jelölt ki. Megkezdődtek a majd’ két hónapig tartó kitelepítések…

Helytorteneti_seta_a_Csorsz_utcai_es_farkasreti_zsido_temetoben

Helytörténeti séta a Csörsz utcai és a farkasréti zsidó temetőben

Különleges sétára hívta az érdeklődőket a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület. A Csörsz utcai és a farkasréti zsidó temetőben nemcsak a temetkezési szokásokról, de a jelképek használatáról és egy-egy sír halottjának történetéről is hallhattunk.

Egyutt_gyujtik_a_muanyag-_es_femhulladekot

Együtt gyűjtik a műanyag- és fémhulladékot

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. fokozatosan minden kerületben átáll a műanyag- és fémhulladékok közös gyűjtésére. A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is megmarad az öt hulladékgyűjtő tartály, csupán annyi lesz a változás, hogy a sárga és a szürke színű konténerbe egyaránt be lehet dobni a műanyagokat és a fémeket. A változásról a gyűjtőszigeteken táblákkal is felhívják a figyelmet.

Kotelezo_a_gyommentesites

Kötelező a gyommentesítés

Szigorúan ellenőrzi a hegyvidéki zöldterületek állapotát az önkormányzat és a kerületi közterület-felügyelet. Az elhanyagolt kertek, építési telkek tulajdonosai bírságra számíthatnak. A kerítésen túllógó ágak, az ingatlan előtti járdaszakasz gondozatlansága, valamint a parlagfű-mentesítés elmulasztása esetén is hatósági eljárást kezdeményeznek az illetékesek.

Nyari_teendok_a_kertben_es_a_teraszon

Nyári teendők a kertben és a teraszon

A tavaszi hónapok a kertben a tél nyomainak eltüntetésével, trágyázással, ültetéssel, metszéssel és általában véve építkezéssel telnek. A nyár inkább a dinamikusan fejlődő növényállomány fenntartásának időszaka. Ilyenkor a kreatív tevékenységek helyét a szolgai munka, a „kötelező” fűnyírás és öntözés veszi át.

Nyári diéta görög- és sárgadinnyével

Hőségben, fülledt kánikulában nagyon jól jön egy finom, behűtött dinnye, akár görög, akár sárga. Felfrissít, oltja a szomjunkat – azt viszont kevesebben tudják, hogy mindkét fajta méregtelenítésre is alkalmas, mivel magas a víztartalmuk, kiváló folyadékpótlók, és telis-tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal.

Semmelweis-napi_kituntetesek1

Semmelweis-napi kitüntetések

Minden évben Semmelweis-napon köszönti a kerületi alapellátásban tevékenykedő egészségügyi dolgozókat az önkormányzat. Az idei ünnepségen dr. Tulipánt Katalin felnőtt háziorvos Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjat, míg Szalai Lászlóné körzeti nővér Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át.

Méregtelenítés a gyakorlatban

Az egészségmegőrzés és a táplálkozás kapcsolatáról esett szó a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán. Dr. Szolnoki Lajos háziorvos szerint böjtöléssel, illetve méregtelenítéssel a legtöbb civilizációs betegség elkerülhető.

Egeszsegmegorzes_lelki_gondozassal

Egészségmegőrzés lelki gondozással

Rendkívül népszerűek Csepregi Zsuzsa egészségmegőrzési foglalkozásai, vannak olyanok, akik kizárólag miatta járnak a gondozási központokba. Az idősek nemcsak hasznos tanácsai miatt kedvelik őt, hanem azért is, mert nyitottságával és őszinte, sugárzó derűjével a lelki gondoktól is segít megszabadítani.

Faklyas_spinning_az_ejszakaban

Fáklyás spinning az éjszakában

Éjszakába nyúló edzések, látványos bemutatók, egészségügyi felmérések, bajnokságok és szemináriumok várták július 1-jén a Lite Wellness Club – Hegyvidékbe érkezőket. Az ötödik alkalommal meghirdetett Nivea Fitness Night programjain több mint ötszázan vettek részt.

Diakolimpia

Diákolimpia: végleg a Városmajori Gimnáziumé a vándorkupa

Nem mindennapi izgalmakat hozott az 2010–11-es tanév hegyvidéki diákolimpiai csapatversenye. Az általános iskolás kategóriákban a második és a harmadik helyezett között kevesebb, mint egy pont volt a különbség. Az összesített eredmények alapján a harmadszor is győztes Városmajori Gimnázium végleg elnyerte a vándorkupát.

Szamszerijaszok_Europa-bajnoksaga

Számszeríjászok Európa-bajnoksága

A Hegyvidéken rendezik meg augusztus 1–6. között a X. Field Számszeríjász Európa-bajnokságot. A helyszín a TF Csörsz utcai sportpályája lesz, ahol bárki végignézheti a kontinens legjobb lövőinek viadalát.