Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Diakolimpia

Diákolimpia: végleg a Városmajori Gimnáziumé a vándorkupa

Nem mindennapi izgalmakat hozott az 2010–11-es tanév hegyvidéki diákolimpiai csapatversenye. Az általános iskolás kategóriákban a második és a harmadik helyezett között kevesebb, mint egy pont volt a különbség. Az összesített eredmények alapján a harmadszor is győztes Városmajori Gimnázium végleg elnyerte a vándorkupát.

Az előző évhez hasonlóan idén is tizenhárom sportág szerepelt a diákolimpia naptárában. A XII. kerületi Szabadidősport Központ által szervezett, több mint ezer gyereket megmozgató versenyeken az önkormányzati fenntartású intézmények mellett az ELTE, a Semmelweis gyakorlóiskolája, a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola és a Budai Középiskola is részt vett. Visszatérő vendég az ezúttal elsősorban a labdarúgó-bajnokságon vitézkedő Tüskevár, a sakkban maradandót alkotó Lauder, valamint az úszóversenyeken szép eredményeket elérő, szintén önkormányzati Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola.
Egy hegyvidéki „sporttörténeti” eseményről számolt be lapunknak Farkas Tibor sportszervező: most először fordult elő ugyanis, hogy nem kerületi intézmény is bekapcsolódott a diákolimpia küzdelmeibe. A belvárosi Xantus János iskola csapatai a floorball- és a kispályás focibajnokságban indultak.
Bár a sportágakban nem történt változás, azért akadtak újdonságok: a floorball-bajnokságra középiskolák is nevezhettek, míg bemutató jelleggel a harmadik korcsoportos diákoknak miniröplabda-fordulót szerveztek. Az iskolák közötti pontversenyben a bajnokságok eredményei mellett a nevezések és a résztvevők számát is figyelembe vették, a legjobb helyezésre az az intézmény számíthatott, amelyik nagy létszámú csapatokkal valamennyi fordulóban elindult.
Ennek megfelelően általános iskolás kategóriában az alsósok csapatversenyét a Jókai Mór iskola nyerte az ELTE, valamint a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola előtt. Szoros eredmény született a felsősök között, ahol ugyan semmi nem veszélyeztette a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola győzelmét, ám a második ELTE kevesebb, mint négytized ponttal előzte meg a Zugligeti Általános Iskolát.
Még kisebb volt a különbség a középiskolák között, a Városmajori Gimnázium mögött másodikként befutó Arany János iskola kéttized ponttal verte a Budai Középiskolát. Mindez azt is jelentette, hogy a zsinórban harmadik győzelmét begyűjtő Városmajori végleg hazavihette a középiskolák vándorkupáját. Erre még egy évet biztosan várnia kell a Jókainak, az általános iskolák vándorserlegét elnyerő svábhegyi iskola ugyanis sorrendben "csak" a második sikerének örülhetett.

Ám.