Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Cirkusz_divatbemutato_es_Konnyu_Esti_Sertes

Bajor Gizi Színészmúzeum - Cirkusz, divatbemutató és Könnyű Esti Sértés

Némileg szakítva a Múzeumok Éjszakája programsorozat hagyományaival, a legkisebbek kedvéért a Bajor Gizi Színészmúzeum már kora délután megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A gyerekeket igazi cirkuszi forgatag, labdákat, buzogányokat, karikákat és virágbotot dobáló zsonglőrök fogadták Bajor Gizi villájának kertjében, ahol ezúttal a bűvös tárgyakat a bátrabbak ki is próbálhatták. Ezzel nem volt vége a kalandoknak, hiszen az egy napra közkinccsé tett jelmezeknek köszönhetően, akinek kedve volt, akár mesebeli hercegnek is beöltözhetett.
Sokakat vonzott Bölcskey Miklós médiaművész Camera Obscura projektje, amelynek résztvevői belülről is megismerkedhettek a „világ legnagyobb fényképezőgépével”. A száz négyzetméteres fekete lepel mögött a külvilág képe palackra, füstre, áttetsző vékony anyagra vetült. Este a HOPPart Társulat az „Országomat egy ló(erő)ért!” kiállítást zenébe foglalva utazásról, járművekről szóló dalokkal lepte meg a nagyérdeműt.
A rendezvény fénypontja egy jeles dátumhoz kapcsolódott: augusztusban ünnepli hetvenedik születésnapját Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas díszlet- és jelmeztervező, akit dívái és hódolói parádés szereposztású jelmezes divatbemutatóval köszöntöttek. Bánfalvi Eszter például az Ármány és szerelemből ismert Miller Lujzát, Rupnik Károly az Őrült nők ketrecének Albináját, Eszenyi Enikő Dianát, Belflor grófnőjét alakította.
Gyarmathy Ágnes hosszú pályája során több ezer jelmezt és ruhát tervezett színdarabok, illetve filmek számára. Egyebek mellett neki köszönhetjük Szabó István Oscar-díjas Mephistójának kosztümjeit is. Legszebb elkészült munkáival, illetve ruhaterveivel F. Dózsa Katalin művészettörténész kamarakiállításán ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A tárlatot megnyitó dr. Kádár János Miklós festőművész elmondta: a csoda ürügye és célja a színpadon megjelenő mű, ami érzelemmé és értelemmé nemesül. A jelmeztervezés mint alkalmazott színházi látvány akkor válik művészetté, ha önállóan is mondanivalóval bír. Szerinte ilyen műalkotások Gyarmathy Ágnes munkái, amelyek önmagukban hordozzák jelentésüket.
A színészek felvonulását követően még egy Könnyű Esti Sértésnek is tanúi lehettek a nézők, ám ezúttal ennek mindenki örült. Az 1999-ben a Vígszínház színészeiből alakult zenekar az LGT, a Santana, Gershwin, Hobo, a Dire Straits, Cserháti Zsuzsa, Máté Péter, Hevesi Tamás, illetve Eric Clapton dalaival búcsúztatta a Múzeumok Éjszakáját.

Ám.