Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Elo_Rozsafuzer_Budapest_korul

Élő Rózsafüzér Budapest körül

Öt helyszínről kilenc irányba indul el május 14-én a Budapestet körbeölelő Élő Rózsafüzér zarándoklat. A XII. kerületben Farkasrétről Nagytétény, illetve Máriaremete felé haladó gyalogos zarándokok Budapestért, valamint a fővárosi és a főváros körül élő hárommillió emberért imádkoznak.

Különleges lelki és közösségi élményt ígér az Élő Rózsafüzér zarándoklat, amelyet immár ötödik alkalommal rendeznek meg, és öt helyszínről indulva kilenc budapesti zarándokútvonalat egyesít. Egy egész napos szakasz 15-20 kilométer hosszú, azonban lehetőség van kisebb távok teljesítésére is. A lényeg a jó hangulat, a főváros külső részeinek és környékének rózsafüzérszerű körbejárása, miközben a résztvevők közösen imádkoznak a városért és annak lakóiért.
Az ötlet Andreas Schätzle atyától származik, aki 2003-ban a városmisszió keretében elsőként szervezett Bécs körüli zarándoklatsorozatot. Budapesten 2007 óta tartják meg az Élő Rózsafüzért. Az együtt éneklő és imádkozó menet a csatlakozó plébániák mellett kegyhelyeket is érint, az útvonalak öt végpontján este hálaadó szentmisét tartanak.
Nem csupán a hívőket várják, hiszen a zarándoklat akár kellemes kirándulásnak is beillik, amelyen számos kultúrtörténeti és természeti látványossággal találkozhatnak a gyaloglók. Szellemi és fizikai felfrissülést kínál, olyan együttlétet, amiből kicsik és nagyok egyaránt erőt meríthetnek a hétköznapokra. A szervezők a korábbi évek tapasztalatai alapján négy-ötezer érdeklődőre számítanak, a kiindulópontokat a városközpontok közelében jelölték ki. Előzetes jelentkezésre nincs szükség, a rózsafüzér alakját követő zarándoklathoz a kijelölt plébániatemplomokban reggel hét és negyed nyolc között, illetve menet közben a találkozási pontokon lehet csatlakozni.
Figyelembe kell venni, hogy az útvonalak sok helyütt erdőben, földutakon vezetnek, éppen ezért ajánlatos túracipőt, sapkát, ha olyan az idő, esőkabátot vinni, ahogyan az élelemről és vízről is a zarándokok gondoskodnak. A Hegyvidéken két útvonal halad keresztül, a Farkasréti Mindenszentek Plébánia és Nagytétény közötti tizenkilenc kilométeres táv nagyrészt lakott területet érint, míg a Mindenszentek plébániát Máriaremetével összekötő zarándoklat elsősorban a természet szépségeivel ismertet meg. Az útvonal első része a Széchenyi-hegy oldalában vezet, onnan a Farkasréti temető, az Úti Madonna erdei kápolna, a Normafa, a makkosmáriai kegyhely, a budaszentlőrinci romkert és Hűvösvölgy érintésével jutnak el a zarándokok Máriaremetére.

Em. 

További információk: www.elorozsafuzer.hu.