Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

 

Hegyvideki_Napok1

Hegyvidéki Napok – újraszőtt közösségi szálak

Koncertek, játszóház, kutyás bemutató, borkóstoló, főzőverseny és sportmérkőzések is lesznek az idei Hegyvidéki Napokon, június első hétvégéjén, június 4–5-én. Az eseményeket a közösségépítés szándéka köti össze – hangsúlyozza Pokorni Zoltán polgármester, aki interjúnkban a hegyvidékiek figyelmébe ajánlotta a rendezvénysorozat változatos programjait.

Az idei nyár kezdetén is nagyszabású fesztivállal rukkol elő az önkormányzat. Mi a céljuk a Hegyvidéki Napokkal?

– Az önkormányzat által szervezett közösségi programok célja, hogy azok a Hegyvidéken élő emberek, akik eddig elmentek egymás mellett, megismerhessék egymást valamilyen közös tevékenység során. Karácsony előtt a betlehemépítő közösségek munkája nem csak az alkotás öröméről, és a tavaszi kerülettakarítás sem kizárólag a környezetünket elcsúfító szemét eltüntetéséről szól. A Hegyvidéki Napokkal is azt szeretnénk elérni, hogy a programok – a kikapcsolódási lehetőségen túl – összehozzák az embereket. Ne csak egymás mellett, hanem együtt éljünk! Hiszen mindenki tud otthon gulyáslevest vagy pörköltet főzni, lehet egyedül is sétálni a Gesztenyés kertben, de évente egyszer-egyszer jó, ha vannak olyan alkalmak, amikor a mindennapos tevékenységeink mellett találkozhatunk, beszélgethetünk. Akár még barátságok is születhetnek, de új ismerősöket mindenképpen szerezhetünk. A koncertek, sportesemények, játékok, gasztronómiai programok, különféle bemutatók önmagukban is nagyon értékesek, de együtt azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy évről évre újraszövik és megerősítik azokat a szálakat, amelyek összekötnek bennünket.

A rendezvények központi helyszíne ezúttal is a Gesztenyés kert, amely a szomszédos MOM Kulturális Központtal együtt jelentős változáson esett át az elmúlt hónapokban. Az itt történt fejlesztések is a közösségépítésről szólnak?

– Bizonyos értelemben egy új épület, egy megszépített park okozta öröm is összetartó szál lehet. Büszkeséggel tölthet el mindnyájunkat az újjávarázsolt MOM Kulturális Központ, amelynek műemlék épületében a kor igényeihez igazodva, Csavarga Rózsa belsőépítész tervei alapján átalakítottuk az összes közösségi teret, a klubhelyiségektől a színházteremig. Ez utóbbi a modern színpadtechnikai eszközök beépítésével komoly színházi produkciók befogadására is alkalmassá vált. Bálok, szalagavatók számára is ideális annak köszönhetően, hogy a nézőtér egy emelőszerkezet segítségével a színpaddal azonos szintbe hozható, s így egy nagy, egybefüggő terem jön létre. Remélem, a MOM kertjében kialakított szabadtéri színpad is jól működik majd, akárcsak a biopiac új pavilonsora. A közlekedés és a parkolás pedig egyszerűbbé válhat azzal, hogy a sétálóutcává alakított Sirály utca alatt, a –3. és –2. szinten megépült a mélygarázs. A –1. szinten étterem és rendezvényhelyszín nyílt. A felette létrejövő izgalmas tér alkalmas szabadtéri rendezvények lebonyolítására, vagy egyszerűen csak arra, hogy a környéken élők találkozóhelyévé váljon. Nagyon büszkék vagyunk a felújított kulturális központra és annak megszépült környezetére, de azt is érezzük, nem csupán ez a lényeg, hanem az is, mennyire tudjuk megőrizni, megmenteni a hely eredeti közösségteremtő funkcióját.

A Gesztenyés kert Sirály utca felőli végét sokáig kordonok kerítették, parképítők dolgoztak. A szabadtéri programok közönsége ezt a területet is birtokba veheti?

– Igen. A park megszépült: fákat, bokrokat, virágokat ültettünk, rendbe tettük a sétányokat, kicseréltük a padokat, megújult a világítóberendezés is. A Csörsz utca felőli oldalon a játszótérhez vezető új lépcsőt, rámpát alakítottak ki. Elkerített kutyafuttató épült, hogy békében megférjenek egymás mellett a kutyások és a többi parklátogató. Amúgy a Hegyvidéki Napok egyik legérdekesebb része a Népszigeti Kutyaiskola látványos, zenés programja lesz, amely egy sajátos idomítási-nevelési technikán, az úgynevezett tükörmódszeren alapul. Aki már átélte azt a kellemetlen élményt, hogy hiába könyörög vagy fenyegetődzik a füle botját se mozdító, önmagát süketnek tettető kedvencének, az jöjjön el, és nézze meg, hogyan lehet az állat természetes falkaszocializációját figyelembe vevő eszközökkel engedelmes és a falkafőnök, azaz a gazda utasításait betartó kutyát nevelni. Én már láttam a népszigetiek bemutatóját, és igazán lenyűgözött.

Milyen más programokat ajánl a hegyvidékiek figyelmébe?

– Először is a Hegyvidéki Napok egyik előrendezvényét, a Barangoló Hegyvidéket. Egy tizenöt kilométeres, helytörténeti érdekességeket érintő útvonalat járhatnak be a mozogni vágyók május 29-én a Márton Áron tértől a János-hegyi Erzsébet-kilátóig. Június 3-án este adjuk át a Hegyvidék Díszpolgára kitüntető címet, amivel Hegyvideki_Napok2az idén is arra méltó személy munkáját ismerjük el. Az igazi programkavalkádra június 4-én és 5-én számíthatnak az érdeklődők. Szombaton foci-, úszó- és vízilabda-bajnokságokat szervezünk a Sportmaxban, ahol egészségügyi szűrések is lesznek – koleszterin- és vércukormérés, emlőszűrés és más vizsgálatok várják az egészségükre vigyázni kívánó hegyvidéki embereket. Vasárnap a kerületi rendőrkapitánysággal, valamint a polgári védelemmel közösen tartjuk a hagyományos Közrendvédelmi Családi Napot, amely látványos programok, például lovas, kutyás és önvédelmi bemutatók, rendőrjármű-kiállítás, fiatalok részvételével zajló járőrbajnokság keretében hozza közelebb a bűnmegelőzés és rendvédelem területén dolgozók munkáját. E programokkal egy időben foglalkozásokat szervezünk a gyerekeknek, arcfestés, kézműves és ügyességi játékok várják a legkisebbeket. A Hegyvidéki Napok hétvégi rendezvényei idején neves pincészetek borait kóstolhatják az érdeklődők, illetve főzőversenyre nevezhetnek be hegyvidéki társaságok – az önkormányzat csapatának tagjaként én is részt veszek vasárnap a versenyen. Végül, de nem utolsósorban hadd említsem meg a kiváló együttesek koncertjeit! A többi között fellép a Harcsa Veronika Quartet, a Hot Jazz Band, a Heaven Street Seven, továbbá a Budapest Bár, amely utolsó előadóként régi, vidám pesti dalokkal zárja az idei programsorozatot.

z.

A Hegyvidéki Napok részletes programját közvetkező számunkban ismertetjük, valamint a www.hegyvidek.eu honlapon vagy a kulturális és sportintézményekben, illetve a polgármesteri hivatalban található programfüzetekben olvashatják.HN_hirdetes_HegyvidekUjsag_275x395mm