Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Kozosen_a_szebb_kornyezetert1

Közösen a szebb környezetért

Közösségi programokkal igyekszik felhívni a figyelmet a természetvédelem fontosságára a Hegyvidéki Önkormányzat. A hagyományos tavaszi kerülettakarításon több mint harmincöt köbméter szemét gyűlt össze. Nagy sikert aratott az idén először megrendezett „könyvért virágot” jótékonysági akció, a helyi polgárok mintegy százötven zsák könyvet adományoztak a határon túli magyar bibliotékák javára.

A hagyományos tavaszi kerülettakarítás során öt helyszínen az önkormányzat, míg egy gyűjtőponton – a kerület kérésére – a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) helyezett ki hulladékgyűjtő konténereket. Az FKF soron kívül átmosta a kerületi főutakat. A takarításra váró területek kijelölésekor a lakossági kéréseket is figyelembe vették, így került konténer a Denevér és Szúnyog út találkozásához.
A kilencedik alkalommal megrendezett nagytakarítást hivatalosan megnyitó Pokorni Zoltán kiemelte, jó látni, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a programon. „A lakosság támogatása nélkül az önkormányzat minden erőfeszítése hasztalan lenne, hiszen közvetlen lakókörnyezetük rendjéért az ott élők tehetik a legtöbbet” – hangsúlyozta a polgármester, aki sikertörténetnek nevezte a tavaszi nagytakarításokat, amelyek rendre képesek összehozni a szomszédokat, ismerősöket, a kisebb és nagyobb helyi közösségeket. Külön köszönetet mondott az akcióhoz idén is csatlakozó Nőszirom egyesületnek, valamint a Hegyvidéki Nagycsaládos Csoportnak.
A takarításra érkező nagycsaládosokat képviselő Skornyik Kinga elmondta, hogy a csoport februárban alakult ötven család részvételével. A tagok a plébániákról, játszóterekről ismerik egymást, de olyanok is vannak, akiket vásárlás közben szólítottak meg. Egyik céljuk, hogy otthonosabbá, tisztábbá, még inkább gyermekbaráttá tegyék a Hegyvidéket – fűzte hozzá Skornyik Kinga, aki egy kedves történetet is elmesélt: „A gyerekek azzal engedték útnak szüleiket, hogy munka közben biztosan sok kis állatot látnak majd az erdőszélen, mert az állatok hálásak azoknak az embereknek, akik kitakarítják az otthonukat.” A végeredmény minden bizonnyal az erdő lakóinak is kedvére szolgált, hiszen a kijelölt hat helyszínen összesen mintegy harmincöt köbméter szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek.
Hasonlóan sikeresnek bizonyult a „könyvért virágot” akció is, amelyet lakossági kezdeményezésre (Kovács Tamás kertész ötletét továbbfejlesztve) hirdetett meg az önkormányzat. A polgármesteri hivatal előtti téren felállított átvevőponton minden csomag leadott kötetért – mennyiségtől függetlenül – egy tálca muskátli vagy egynyári növény járt.
„Műfaji megkötést nem tettünk, csupán annyit kértünk, hogy aki segíteni szeretne, használható, jó állapotú könyveket hozzon” – mondta a lebonyolításban aktívan segédkező Fonti Krisztina alpolgármester. A könyveket a székelyudvarhelyi, valamint a környékbeli magyar könyvtárak kapják meg, a mennyiségtől függően Kárpátaljára is kerül a kötetekből. Végül több mint három tonna könyv gyűlt össze, amiért ötezer tő virágot adott az önkormányzat – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos alpolgármester. A kezdeményezés tehát elérte célját, a közös ügy összehozta a kerületi polgárokat.Kozosen_a_szebb_kornyezetert2

knp.

Az önkormányzat az év bármely napján ingyenesen biztosítja a konténereket azoknak a közösségeknek, amelyek bárhol a kerületben össze akarják szedni az eldobált szemetet, a szétszórt sittet. A jelentkezéseket a 224-5961-es telefonszámon várják.