Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Megkezdodott_a_balvanyfairtas2

Megkezdődött a bálványfairtás

Erdeinkben az őshonos állományokat gyorsan terjedő, betelepült fafajok veszélyeztetik. Ezek közül az egyik leggyorsabban szaporodó növény a bálványfa, amelynek irtása a Hegyvidéken is megkezdődött.

A Pilisi Parkerdő Zrt. európai uniós támogatással, a „Parkerdő természetesen” elnevezésű akcióprogramja keretében újabb területeket tisztít meg az invazív fafajoktól; 2010 és 2012 között összesen tizenhárom települést érintve, 79 hektáron zajlik az irtás. A beavatkozás legfőbb oka, hogy az észak-amerikai eredetű akác és a távol-keletről származó bálványfa az utóbbi években olyan mértékben elterjedt, hogy térhódításuk már az őshonos állományokat veszélyezteti.
Mindkét fafajra igaz, hogy viszonylag jól tűri a környezeti ártalmakat, évről évre bőséges magtermést hoz, és sarjadó képessége is kiváló. A hazai klímában korlátlan szaporodásra képesek, ezért a városok elhanyagolt helyei mellett az elmúlt évtizedekben az erdőszegélyeken, erdei utak és nyiladékok mentén, sőt az erdősítésekben is megjelentek. Gyors növekedésük miatt az élőhely természetes fajaival szemben eleve előnyben vannak, ezért egyre inkább szükségessé válik a visszaszorításuk.
A kerületi erdőkben inkább a bálványfa terjedése okoz gondot, amely rendkívül gyors – évi másfél-két méteres – növekedésre is képes, messze meghaladva az őshonos fafajok növekedési ütemét. Emiatt ahol megjelenik, hamar elfoglalja a rendelkezésére álló teret, és extrém növekedésével elnyomja a többi fajt. A Pilisi Parkerdő erdeiben jelenleg még sehol nincs jelen nagyobb állományként, azonban a veszélyeztetett területeken elkerülhetetlen a következetes és folyamatos visszaszorítása. A fa környezetében kialakuló flóra és fauna az őshonos fajoknál megszokotthoz képest jelentősen szerényebb, így a bálványfaegyedek számának növekedése egyben a területre jellemző növény- és állatvilág gazdagságát veszélyezteti.
A „Parkerdő természetesen” program részeként a XII. kerületben a gyermekvasút Szépjuhászné állomásához közel, egy 0,8 hektáros területről szorítják ki az elszaporodott bálványfákat. A kipusztításuk meglehetősen munkaigényes feladat, ugyanis nem lehet tőlük vágással megszabadulni – ha így tennének, csak azt idéznék elő, hogy a fák még intenzívebben kezdenének sarjadni. Az egyetlen bevált módszer a vegyszeres kezelés.
Ennek módjáról Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: a vegyszert sohasem permetezik, nem a levegőből juttatják a kiszemelt növényekre, hanem ecsetes kenéssel juttatják a fák szervezetébe. Tíz-tizenkét centiméter átmérőig a bálványfa kérgét kenik le, míg a vastagabb egyedeknél a kérget a törzsön egy 10-15 centiméteres sávban sújtókéssel lehántják, és a csupasszá tett felületre viszik fel a szert, hogy a hatóanyag beszívódhasson.
A művelet csak száraz időben, húsz fok alatti hőmérsékleten – nyári kánikula idején kizárólag hajnalban – végezhető el. A siker érdekében évente háromszor, tavasszal, nyár elején és nyár végén kenik végig a megjelölt fákat. Itt, a Hegyvidéken az első, tavaszi körrel már végeztek; öt ember két-három napig dolgozott a nyolctized hektáros területen.
A lakott területek közelében lévő erdők fertőzöttségi aránya jelentősen javulna, ha radikálisan csökkentenénk a kertekbe telepített, rendkívül gyorsan nagyméretű, látványos díszfává terebélyesedő bálványfaegyedek számát – beszélt arról Lomniczi Gergely, hogy mindenki tehetne az erdők megmentéséért. Amíg e területek egyedei folyamatosan ontják magukból a továbbterjedést lehetővé tevő magokat, a környező erdők változatlanul a fokozottan veszélyeztetett területek közé tartoznak.Megkezdodott_a_balvanyfairtas1

z.