Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tavaszi kerti munkák

Ahogy megindul a természet zsongása, a kertbarátok is leküzdhetetlen vágyat éreznek a kertészkedésre. Nincs ez máshogy a Hegyvidéken sem. Egyre több helyen látni, hogy a lakók takarítják, szépítik környezetüket – és szerencsére mind gyakrabban nem csak a kerítés belső oldalán.

A természet idén legalább két héttel előrébb tart, mint egy átlagos évben, így a kerti munkáknak is sokkal korábban neki lehetett állni, mint máskor. A szokásos tavaszi munkák a tél utáni rendrakással kezdődnek, majd az ültetéssel, metszéssel folytatódnak. A metszések elvégzésénél több szempontot is szükséges figyelembe venni: el kell távolítani a télen visszafagyott, elszáradt ágakat, a növény alakjának befolyásolására pedig le kell vágni a túlnőtt, lehajló vagy rossz irányba növekedő ágakat. A gyümölcsfák esetében a termés mennyiségét és minőségét is befolyásolhatjuk metszéssel.

Hagymások, orgonák

A hagymás növények, mint a jácint, a tulipán vagy a nárcisz, ekkorra lassan mind elvirítanak. A töveket azonban tovább kell ápolni, különben jövőre nem számíthatunk újabb virágzásra.Tavaszi_kerti_munkak2A jácint esetében a magtokokat érdemes levágni, hogy a növény ne a – dísznövénykertész szempontjából felesleges – magtermés nevelésére fordítsa erőforrásait. A hagymások leveleit óvni kell egészen addig, amíg maguktól visszahúzódnak. Ilyenkor a növény feltölti a hagymájában tárolt készleteit és felkészül a következő tavaszi virágzásra. Ennek során legvégül a leveleiből is lassan kivonja az értékes anyagokat és nyár derekára nyugalomba vonul, hogy tetszhalott állapotban várja a következő kikeletet.
Tavaszi_kerti_munkak1A tavasz legszebb hetei, amikor a Hegyvidéken virágba borulnak az orgonabokrok, ezernyi kertben nyílnak a lila és fehér virágok, illatuk betölti a szélcsendes estéket. Mindez azonban nemcsak a méheket részegíti meg, hanem embertársaink egy részét is, akik – nem jó, csak jobb esetben a közterületekről – csokorba szedik a virágokat.
A pusztítást a leszaggatott ágak sebhelyei jelzik a bokron. A nagy felületű, tépett sebek csúnyák, nehezen gyógyulnak, s nemcsak a virág elvesztése útján károsítják az orgonabokrot, hanem fertőzések melegágyai is. Ha tehát mindenképpen vázába akarjuk szedni az orgona virágát, akkor – a saját kertünkben – ollóval vágjuk le az ágakat. A levágásra szánt virágok kiválasztásánál figyeljünk a bokorra is, ne csak a készülő csokorra – amelynek virágai ráadásul a szobában sajnos sokkal hamarabb elhervadnak, mintha a bokron hagynánk.

Gyomirtás, ültetés

A tavasz a dísz- és haszonnövények mellett a gyomok gyors növekedésének időszaka is. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elnézők lenni a gyepet szép virágokkal elborító százszorszépekkel, vagy a sárga virágokat bontó pitypanggal. Pedig ha sikerül már ilyenkor megritkítani a gyomállományt, akkor kevesebb magot érlelnek, és ezekből később – az év folyamán, vagy a következő szezonban – kevesebb gyomnövény hajt ki.
Ebben az időszakban jelenik meg a tyúkhúr és a vérehulló fecskefű is. Az előbbi irtásával nem érdemes vesződni, mert néhány hét alatt visszaszorul és szinte eltűnik a kertből, a fecskefüvet viszont érdemes tövestül kihúzni. Egy-egy példányt azért meghagyhatunk: a megtörő hajtásokból kicsorduló narancssárgás nedv a bőrre kenve szemölcsök elmulasztására használható.
A tavasz a növényállomány gyarapításának egyik legfontosabb időszaka is. A kertészeti árudák, kiállítások és a virágboltok rengeteg palántát kínálnak, amelyeket hazatérve edénybe vagy a szabad földbe kell átültetni. A piacokon ilyenkor lehet beszerezni a zöldség- és fűszernövény-palántákat is, amelyek akár egy nagyobb cserépben, erkélyládában is elférnek és „termésükkel” hozzájárulnak ételeink szebbé, ízletesebbé tételéhez.

Gyermekeink fái

A kerti munkák mellett fontos, hogy a kerület számos pontjára kiültetett fákra is odafigyeljünk. Akik az elmúlt években gyermeküknek fát ültettek, legalább most látogassák meg a növényt, tisztítsák meg környezetét.
Sajnos több helyen látni, hogy a fák részben vagy egészben kiszáradtak, támasztékuk kilazult, táblájuk kidőlt, elkallódott. Fontos lenne, hogy ezek a fiatal példányok legalább ebben az időszakban rendszeres öntözést kapjanak, és idei növekedésük zavartalanul megindulhasson.

Barta István