Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Felavattak_a_Sota_Rusztaveli_teret2

Felavatták a Sota Rusztaveli teret

Hazai és külföldi közjogi méltóságok jelenlétében hivatalosan is felavatták Sota Rusztaveli szobrát és a róla elnevezett teret. A Virányos út és a Kútvölgyi út találkozásánál megtartott ünnepségen Schmitt Pál Georgia és Magyarország eltéphetetlen történelmi kapcsolatairól beszélt. Mint említette, ezek a szálak „természetes szövedékként” biztosítják a két nép barátságát. Ilyen közös tapasztalat a kereszténység védelme, vagy a török elleni fellépés, ami Erdély és Georgia együttműködésében csúcsosodott ki – emlékeztetett a köztársasági elnök, aki arra is kitért, hogy Tótfalusi Kis Miklós betűművész és tipográfus vitte el az első nyomdász betűket a tbiliszii udvarba.
Sota Rusztaveli munkássága is egy kapocs, hiszen középkori művét, a georgiai nemzeti eposznak tekintett A párducbőrös lovag című verses elbeszélést Zichy Mihály illusztrálta. „Sota Rusztaveli szobra évekig Kecskeméten állt, mostantól azonban már a róla elnevezett hegyvidéki téren hirdeti nemzeteink barátságát” – mondta Schmitt Pál.
„Szabadság és szerelem” – ez volt Petőfi Sándor jelszava, aki az oroszok elleni harcokban esett el. A szabadságszerető Georgia is megküzdött a nagyhatalommal – vont párhozamot a két nép történelme között Miheil Szaakasvili. Georgia elnöke meleg szavakkal méltatta Zichy Mihály munkásságát, majd azt is kiemelte, hogy 1956-ban nemzete a magyarok mellett állt. „Az egész ország a rádiót hallgatta, és reménykedett a magyarság győzelmében” – írta le az akkori hangulatot Miheil Szaakasvili.
Tbilisziben 1988-ban állították fel Zichy Mihály szobrát a róla elnevezett utcában, ennek méltó párja a budapesti alkotás – mondta az ünnepségen Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: Budapest és Tbiliszi május 4-én partnervárosi megállapodást kötött, ami azt jelenti, hogy a jövőben szorosabb lesz a két város együttműködése.Felavattak_a_Sota_Rusztaveli_teret1

M.