Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Sajat_kivetesu_adok

Saját kivetésű adók tartják fenn a hegyvidéki ellátások színvonalát

Az adókat senki nem szereti, de el lehet fogadni, ha a kivetés módja érthető, méltányos, és a pénz felhasználása átlátható – mondta a kerület polgármestere a négy évvel ezelőtt bevezetett, járda- és útfelújítások finanszírozására fordított kommunális adó kapcsán. Az újabb terheket Pokorni Zoltán azzal indokolta, hogy ezek nélkül vissza kellene venni az eddig elért színvonalból, az intézmények mára a riasztó lepusztultság képét mutatnák.

Gepjarmuado

Önkormányzati adóváltozások 2011-ben

Több változás történt 2011. január 1-jétől a Hegyvidéki Önkormányzathoz fizetendő adónemekkel kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

Bevallasos_tipusuak_a_helyi_adok

Bevallásos típusúak a helyi adók

A Hegyvidéki Önkormányzat mindent elkövet annak érdekében, hogy széles körű tájékoztatást nyújtson a helyi adózási szabályokról, az érintetteknek azonban külön értesítés nélkül be kell jelenteniük, ha adófizetési kötelezettségük keletkezik – hívta fel a figyelmet Váczi János alpolgármester, akit a helyi adókkal kapcsolatos tudnivalókról kérdeztünk.

Mintaszerűen újult meg a MOM Kulturális Központ

Lezárult a MOM Kulturális Központ és környezetének funkcióbővítő fejlesztése. Az eredményekről Pokorni Zoltán polgármester, valamint a beruházásban részt vevő cégek, szervezetek képviselői közös sajtótájékoztatón számoltak be.

Trianon-emleknap_a_keruleti_iskolakban

Trianon-emléknap a kerületi iskolákban

Pokorni Zoltán polgármester volt az előterjesztője annak a tavaly elfogadott országgyűlési határozatnak, amely június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját egyben iskolai emléknappá nyilvánította. A hegyvidéki iskolák június első hetében szervezett keretek között emlékeznek a magyarság szétszakítását eredményező, kilencvenegy évvel ezelőtt aláírt békediktátumra és annak következményeire.

Ingyen_kontener_takaritashoz

Ingyen konténer takarításhoz

Előzetes egyeztetést követően térítésmentesen biztosít hulladékgyűjtő konténert az önkormányzat azoknak a közösségeknek, baráti társaságoknak, amelyek vállalják, hogy megtisztítják a szeméttől a kerület jobb sorsra érdemes zöldterületeit, az elhagyott telkeket vagy erdőszéleket. A felajánlás nem vonatkozik a saját szemét vagy sitt eltüntetésére, ezért az önkormányzat szakirodája minden esetben egyeztet a jelentkezőkkel, és felméri a takarításra váró területet.

Újabb kutyafuttatók épültek

Ebben az esztendőben is két új kutyafuttatót alakított ki az önkormányzat, így már hat olyan elkerített terület van a Hegyvidéken, ahol póráz nélkül is szabadon lehet engedni az ebeket. A Gesztenyés kertben és a Hóvirág úton padokat és hulladékgyűjtőket is kihelyeztek.

Ertekvedelmi_palyazat

Értékvédelmi pályázat: a tervezést is támogatják

Előző lapszámunkban röviden ismertettük a nemrégiben kiírt értékvédelmi pályázat legfontosabb tudnivalóit. Most a védett és védelemre javasolt épületek felújítási támogatásának részleteivel foglalkozunk.

Valtozik_a_forgalmi_rend_az_Avar_utcaban

Változik a forgalmi rend az Avar utcában

A változtatásra az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket öltő átmenő forgalom visszaszorítása miatt van szükség. A balesetek megelőzése érdekében az Avar utca középső szakaszán megfordítják a forgalom irányát.

Sikeresen_mukodo_Sportmax

Sikeresen működő Sportmax – üzemeltetési gondokkal

Beperelte az önkormányzat a hegyvidéki sportcsarnokot üzemeltető Sportmax Kft.-t, mivel jelentős összegű bérletidíj-tartozást halmozott fel az önkormányzat felé. A Sportmaxnak viszont az épület minőségével akadtak gondjai. Szerződésbontásról nincs szó, a csarnok önkormányzati üzemeltetése ugyanis jelentős pluszterhet róna a kerületre.

Nyari_fesztival_a_Varosmajorban

Nyári fesztivál a Városmajorban

Nagyszabású gospelkoncerttel veszi kezdetét a Budapesti Nyári Fesztivál a Városmajorban. A szabadtéri színpad ezen a nyáron is számos különleges színházi produkciót, koncertet, táncelőadást és gyerekeknek szóló mesejátékot tűzött műsorára.

Komédia és tragédia a Galéria 12-ben

Különleges csoportos kiállításra invitálja a művészetbarátokat és a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket a Galéria 12. Ezúttal a groteszk különféle megfogalmazásaiból nyújt át egy csokorra valót húsz hegyvidéki alkotó.

Parhuzamos_megis_egyseges

Párhuzamos, mégis egységes

A neves iparművész, Nádas László szegedi születésű, de évtizedek óta a Hegyvidéken él, ötven éve alkot, az idén 75 éves. A Galéria 12 Egyesület tagja nemcsak gyönyörködtet alkotásaival, de számos munkáját a hétköznapokban, a háztartásban is használjuk. Munkáiból kiállítás nyílt a Barabás Villában.

Szabadkezi_harcos_vagyok1

"Szabadkézi harcos vagyok"

A MOM várva várt felújítása kapcsán gyakran elhangzott Csavarga Rózsa belsőépítész neve. A Pro Architectura- és Ferenczy Noémi-díjas építész, aki 2002-ben az Év Belsőépítésze (Laki-díjas) volt, az öreg művelődési központ újraálmodójaként két évig dolgozott azon, hogy a hegyvidékiek egyszerre kaphassák vissza régi közösségi terüket, és nyerjenek vele egyúttal korszerű, minden szempontból mai kulturális centrumot.

Uj_Ut_a_leanykollegium_epuleteben

Új Út a zugligeti leánykollégium épületében

Visszakapta zugligeti ingatlanát a Ferences Szegénygondozó Nővérek Kongregációja, amely a Chemin Neuf ökumenikus elhivatottságú katolikus közösségnek adja használatba a villaépületet. A házban működő leánykollégium közel hatvan év után végleg megszűnik.

Petőfi, a hegyvidéki rab

Hazánk legtöbb települése – legalábbis a helyiek véleménye szerint – valamilyen esemény révén biztosan kapcsolatban áll három történelmi személlyel: Mátyás királlyal, Petőfi Sándorral vagy II. Rákóczi Ferenccel. A Hegyvidék ebből a szempontból "szerencsés", hiszen Mátyás király és Petőfi is megfordult itt. Hunyadi Mátyás híres vadaskertjéről és a budai Várba vezető vízvezetékről már írtunk lapunk hasábjain, most következzék Petőfi Sándor XII. kerületi rabságának története!

A_titok_az_elfogadas

"A titok az elfogadás"

Tóth Balázsné 1977 óta dolgozik a XII. kerületben óvodapedagógusként, 1985-től az Orbánhegyi Óvoda vezetője. Négy évtizedes nevelő munkáját nemrégiben Arany Katedra Emlékplakett-díjjal ismerte el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Arany-sikerek_az_elsosegelyversenyen

Arany-sikerek az elsősegélyversenyen

Kiválóan szerepelt a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyén az Arany János iskola. Az általános iskolásokból összeállított csapat a harmadik, míg a gimnazisták a második helyen végeztek.

Az_elveszett_Samsondi_es_a_tarokkbemondasok

Az elveszett Sámsondi és a kávéházi tarokkbemondások

Jubileumi osztálytalálkozójuk volt a Táncsics Mihály Gimnázium egykori diákjainak. A rendezvénynek helyet adó Budai Középiskola a Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola, a Szigeti György Műszaki Szakközépiskola és a Táncsics Mihály Angol Két Tannyelvű Gimnázium összevonásával jött létre 2004-ben – így a táncsicsosok immár egy másik iskolában találkoztak, mint ahol tanultak. „Ez volt az első érettségiző évfolyam, ezért különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a valamikori végzősök méltóképpen ünnepelhessék a kerek évfordulót” – mondta a Hegyvidéknek Ács Katalin igazgató, aki az öregdiákokat fogadta egy májusi szombaton.

Madarak_es_fak_a_Zolderdoben

Madarak és fák a Zölderdőben

Horváth Mónika illusztrátor vidám számítógépes grafikáiból összeállított kiállítással ünnepelte a madarak és fák világnapját a Zölderdő Óvoda. Az intézmény lépcsőház-galériájában Kárász Eszter színművész a gyerekekkel közösen nyitotta meg az egy hónapon át látható tárlatot.

Grillvacsorak_amiket_nem_lehet_elrontani

Grillvacsorák, amiket nem lehet elrontani

Azok a gyors májusi grillvacsorák...! Nem kell hozzájuk különleges szakácstudomány, csak ötletek és merész fantázia. Amint enyhe, kora nyári esték köszöntenek ránk, a legjobb, amit az asztalra tehetünk, egy teljesen vagy félig átsütött, fűszeres, grillezett steak, némi zöldséggel vagy salátával. Grillezhetünk bárhol, kinek mire van lehetősége, akár kerti grillel faszénen, akár elektromos sütőrácson a teraszon, vagy éppen a konyhában. Mindehhez adunk néhány ételötletet.

A_kerekparosokat_is_ellenorzik

A kerékpárosokat is ellenőrzik

A régen várt jó időben egyre több biciklist látni az utakon. Van, aki csak hétvégén, szabadidejében tekeri, sokan azonban napi közlekedési eszközként használják a kétkerekűt. Cikkünkben a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokat gyűjtöttük csokorba.

Kulonleges_ultetoedenyek

Különleges ültetőedények

Az ablakpárkányon, a teraszon, vagy akár a kertben általában egyszerű cserepekben, balkonládákban növekednek növényeink, pedig már magával az ültetőedénnyel is különleges hatást lehet elérni. Kiemeli a virágok szépségét, egyedi hangulatot kölcsönöz környezetének.

Az_alkohol_es_a_rak

Az alkohol és a rák

A dohányzás, mint közismert, jelentős mértékben növeli a rák kialakulásának kockázatát; kevesen tudják ugyanakkor, hogy a túlzott alkoholfogyasztás is daganatos megbetegedéseket idézhet elő. Az alkohol és a rák kapcsolatáról a János kórházban tartottak előadásokat a témában járatos szakorvosok.

Új évezred, régi-új szerek

Minden tudatmódosító anyag úgy változtatja meg az embert, hogy a folyamatot nem lehet érdemben befolyásolni. Ez a drogok legnagyobb veszélye – hangzott el az Arany János iskolában megtartott felvilágosító előadáson. Dr. Zacher Gábor toxikológus a leggyakrabban előforduló szerek élettani hatásairól is beszélt.

FIFA-korhaz_lett_a_gerincgyogyaszati_kozpont

FIFA-kórház lett a gerincgyógyászati központ

Újabb rangos nemzetközi elismerést kapott az Országos Gerincgyógyászati Központ. A Budai Egészségközpont Királyhágó utcában működő szakkórháza tagja lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának. A hegyvidéki szakintézményben mindeközben gyerekeknek szóló egészségmegőrző programot hirdettek.

Eletveszelyes_eveszavarok1

Életveszélyes evészavarok

A világsajtót rendszeresen bejárják az anorexiában szenvedő hírességek képei. Az ijesztően lesoványodott fiatal lányok a többség számára intő példaként szolgálnak, vannak azonban olyanok is, akik követendő mintát látnak bennük. Pedig az anorexia szélsőséges esetben az életet is veszélyeztetheti. A betegségről Túry Ferenc, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének professzora tartott előadást a hegyvidéki diákoknak.

Hegyvideki_Olimpia1

Hegyvidéki Olimpia: mindenki győztes volt

Tógába öltözött, a görög városállamok díszes zászlai alatt felvonuló gyerekek vették birtokukba néhány órára a Dr. Koltai Jenő Sportközpont pályáit. Az ókori játékokat felidéző, második alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián a kerület ötödikes diákjai mérték össze tudásukat.

Szarnyal_a_Hegyvidek-YBL

Szárnyal a Hegyvidék–YBL

Továbbra is csupán egy pont választja el a feljutást jelentő első helytől a jelenleg a vízilabda-bajnokság második vonalában szereplő Hegyvidék–YBL WPC csapatát. A XII. kerületi alakulat a legutóbbi mérkőzésén imponáló különbséggel, tizenkét góllal verte a Hírös Kecskemétet.