Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Egy_uttoro_az_egeszsegugyben

Egy úttörő az egészségügyben

Harminc évvel ezelőtt itt, a kerületben alakult meg az első nemzetközi, egészségügyi területen működő vegyesvállalat. Ennek emlékére találkozót szerveztek a régi alkalmazottak, illetve a vállalatból később kivált, új céget alapító dolgozók.
A jubileum alkalmából az egykori vegyes vállalat vezetője, dr. Bernáth Zoltán lapunknak elmesélte: az állami Fogtechnikai Vállalat vezetésére – ahol korábban több mint húsz évig dolgozott – 1978-ban kérte fel az Egészségügyi Minisztérium. Két évvel később egy hamburgi szakmai kiállításon találkozott az 1956-ban Svájcba települő, és jól működő fogtechnikai laboratóriumot létrehozó Teply Tamással, akivel a nyugat-európai és magyarországi fogászati piac szakmai összevetése után kitalálták: Svájcból megrendeléseket hoznak a magyar vállalatnak, amely segítséget kap ahhoz, hogy nyugati színvonalúra fejlessze fel gyártási technológiáját.
Az állami cég különálló részlegeként 1981 májusában a Sportkórház egyik épületében kezdték meg az exportra gyártást. A részleg négy évvel később alakult át jogilag is önálló vegyes vállalattá, 51% magyar állami és 49% svájci magántulajdonnal. Dr. Bernáth Zoltán 1988-ig vezette a Dentalcoop Fogászati Kft.-t, ezt követően cég – elsősorban a tulajdonosok, illetve a vezetőség közti viszony megromlása miatt – rövidesen megszűnt. A kollektíva egy része azonban együtt maradt, a korábbi dolgozók egy csoportja ugyanis – hasonló néven – új céget alapított, amely ma is működik a Zugligeti úton.
A munkatársak jó szívvel emlékeznek vissza a vállalati időkre. Tíz esztendővel ezelőtt, a húszéves évforduló alkalmából a vállalat egykori központja helyén, a Sportkórház főigazgatósági épületén emléktáblát helyeztek el.

z.