Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Nyari_fesztival_a_Varosmajorban

Nyári fesztivál a Városmajorban

Nagyszabású gospelkoncerttel veszi kezdetét a Budapesti Nyári Fesztivál a Városmajorban. A szabadtéri színpad ezen a nyáron is számos különleges színházi produkciót, koncertet, táncelőadást és gyerekeknek szóló mesejátékot tűzött műsorára.

A nyár leghosszabb és legszínesebb fesztiválja május 29-én indul a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Közép-Európa legnagyobb gospelegyüttese, a Golgota Gospel Kórus és Band ad koncertet 16 és 19 órától, száznegyven énekes és egy nyolcfős zenekar szólaltatja meg a vérpezsdítő dallamokat.
Akárcsak tavaly, az idén is számos prózai színházi előadás érkezik a Városmajorba. A Pesti Magyar Színház társulata Füst Milán A feleségem története, valamint Joseph Kesserling Arzén és levendula című darabját hozza el. Érdekesnek ígérkezik Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című játéka, a férj és a feleség szerepében ugyanis az ismert színészházaspárt, Détár Enikőt és Rékasi Károlyt láthatjuk. Az ugyancsak kétszereplős Jövőre veled ugyanitt című, Bernard Slade által írt örökzöld vígjátékban Dorist és George-ot ezúttal Bánfalvy Ági és Harmath Imre alakítja majd.
A Frederico Fellini forgatókönyvéből Mészáros Márta rendező által színpadra álmodott Cabiria éjszakái rendhagyó élményt nyújthat a nézőknek, az ötvenes évek Rómája kiszolgáltatott, de szeretetre vágyó szegényeinek világát a Karinthy Színház társulata eleveníti fel. Molnár Ferenc két színművét, a Marsallt és az Ibolyát a Görbe Tükör Színi Társulat mutatja be Oszter Sándor rendezésében és főszereplésével.
Vígjátékokból nem lesz hiány a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a már említetteken kívül A bolond lány, A francia négyes, avagy négyen a kanapén, a Vidám kísértet, a Kaviár és lencse, A tizedes meg a többiek, valamint a Hyppolit, a lakáj című nagy sikerű produkciók láthatók. Az utóbbiban szokatlan módon ezúttal az abszurd humoráról ismert Galla Miklós bújik Hyppolit inaslibériájába, a Schneider Mátyást alakító színész személye azonban nem okoz meglepetést: az 1931-ben készült film 1999-es újrafeldolgozásában is szereplő Koltai Róbert gondoskodik a nézők szórakoztatásáról.
A műfaji sokszínűséget operettek (Lili bárónő, A cigányprímás), musicalek (La Mancha lovagja, Ének az esőben, A muzsika hangja), zenés színházi produkciók (Osztrigás Mici, A régi nyár, Négy férfi gatyában, Mágnás Miska, Anconai szerelmesek) biztosítják. Lesznek koncertek is: a nyitó gospelkórus mellett fellép az öttagú Fool Moon vokálegyüttes, a Szegedi Molnár Dixieland Band, a Kodály Ifjúsági Világzenekar, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar, ez utóbbi népszerű filmzenékkel örvendezteti meg a nagyérdeműt.
A zene és a képzőművészet világát ötvözi Rákász Gergely orgonista koncertje, akivel együtt – a muzsika által inspirálva – Papp Norbert festőművész alkot majd. A tánc sem hiányzik a városmajori kínálatból, a néptánctól a pekingi baletten és a flamencón át a swingig sokféle stílus helyet kap a színpadon.
Június elejétől augusztus végéig a gyerekműsorok közül is bőven lehet válogatni, hétvégenként a délelőtti órákban mesejátékok várják a családokat. Az év legbájosabb mesemusicaljeként hirdetik a Bőröndmesét, amelynek főbb szerepeiben a Megasztárból ismert Patai Anna és a BonBon énekese, Szolnoki Péter is feltűnik.
A Városmajori Szabadtéri Színpadon tavaly óta már nincsenek esőnapok, a nézőtér fölé ugyanis tetőt építettek. Senkinek sem kell tehát amiatt aggódnia, hogy a rossz idő miatt elmarad valamelyik előadás.

z. 

A Budapesti Nyári Fesztivál városmajori és margitszigeti programjairól részletes információ a www.szabadter.hu oldalon található. Az előadásokra Hegyvidék Kártyával 20%-os kedvezménnyel válthatók belépők.