Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Grillvacsorak_amiket_nem_lehet_elrontani

Grillvacsorák, amiket nem lehet elrontani

Azok a gyors májusi grillvacsorák...! Nem kell hozzájuk különleges szakácstudomány, csak ötletek és merész fantázia. Amint enyhe, kora nyári esték köszöntenek ránk, a legjobb, amit az asztalra tehetünk, egy teljesen vagy félig átsütött, fűszeres, grillezett steak, némi zöldséggel vagy salátával. Grillezhetünk bárhol, kinek mire van lehetősége, akár kerti grillel faszénen, akár elektromos sütőrácson a teraszon, vagy éppen a konyhában. Mindehhez adunk néhány ételötletet.

Jó, ha tudjuk: idehaza a hentesek nem nagyon ismerik a klasszikus steak csontos formáját, nem is bontják fel ilyen formájúra a sütni való húsokat. Így ritkán juthatunk az úgynevezett t-bond steak szelethez, ami középen csontos hússzeletet jelent. A steakfilé értelemszerűen csont nélküli hús/halszelet.

Endíviás csirkesaláta

Először az öntetet készítjük el: felaprítunk 1 csokor metélőhagymát, összekeverjük 0,5 deci fehérborecettel, 1-1 mokkáskanál sóval és őrölt fekete borssal. Az egészet beleöntjük 4 deci leszűrt húslevesbe (lehet leveskockából is), jól összekeverjük, majd hozzáadunk 0,6 deci olívaolajt, és ezzel is kikeverjük.
Ezután meghámozunk 1 közepes, kb. 8-10 dekás zellergumót egy 7-8 dekás bébikukoricával (konzerv is lehet) együtt. Mindkettőt felvágjuk 1 centis darabokra, és egy mélyebb salátástálba szórjuk. Félbevágunk 5 deka kimagozott fekete olívabogyót és 25 deka koktélparadicsomot, összeforgatjuk a tálban lévő zellerkockákkal és bébikukorica-darabkákkal. A keveréket legalább öt-hét percig letakarva a hűtőszekrényben hagyjuk „pihenni”, hogy az ízek összeérjenek.
Lapjában, hosszában kettévágunk egy nagyobb csirkemellfilét (kb. 40 deka). Kedvünk szerint sózzuk, borsozzuk, belefektetjük 3-4 evőkanál olajba, és mintegy 15 percnyi érlelés után mindkét oldalát megsütjük abban az olajban, amiben tartottuk, ha kell, az olajhoz pótolhatunk még 1 evőkanálnyit. Amint kisült a hús, szalvétára szedjük, és megvárjuk, amíg kihűl, majd felszeleteljük.
Tálaláskor megmosunk 1 fej endívia salátát, leveleire tépjük, és elosztjuk a tányérokon. Úgy rendezzük el, hogy a csirkemellszeletek félig takarják egymást a salátán, és körbehalmozzuk a zöldségkeverékkel. Behűtött, könnyű, száraz, egyéves fehérbort kínáljunk hozzá, talán egy 14 Celsius-fokos zöld veltelínit.

Steakfilé grillezett zöldségekkel

Vágjunk fel négy kb. 20 dekás szeletre 80 deka marhahúst, nem kell feltétlenül bélszín, lehet csont nélküli hátszín vagy comb. A steak lényege, hogy legalább egyujjnyi vastagra szeljük fel a húst. A szeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy tálban annyi olajba fektessük bele, hogy éppen ellepje. A legjobb, ha egy napig érleljük, de fiatal marhahús esetén a fél nap is elegendő. Emeljük ki a pácból, kissé csöpögtessük le, és a forró grillrácson 10 percig süssük.
Közben előkészítjük a zöldségeket. Válasszunk ki 4 közepes cikóriát és 4 keményebb húsú paradicsomot, majd mindegyiket felezzük el. Ezután 40 deka nagyfejű csiperkegombának távolítsuk el a homokos talpát és mossuk meg. A cikóriával együtt a gombákat sózzuk, borsozzuk, és 1 citrom kifacsart levével locsoljuk meg, majd tegyük félre. A félbevágott paradicsomokat 1 kiskanál szárított rozmaringgal meghintve hagyjuk állni.
Amint megsült a steakfilé egyik oldala, fordítsuk meg, halmozzuk mellé a sózott, borsozott zöldségeket és a paradicsomot. Amíg a hús másik oldala is megsül (újabb 10 perc), a cikóriának, gombának és a paradicsomnak elég 5-7 percig pirulnia. Azon forrón tányérokra szedve tálaljuk. Egy pohár kétéves villányi kékfrankost ajánlunk hozzá, 16-17 fokosra behűtve, kísérőnek. 

Tonhalsteak olívamártással

Először a mártáshoz fogjunk hozzá: egy fél fej vöröshagymát, 50 deka szárzellert és 1 gerezd fokhagymát megtisztítunk, vagyis a hagymák héját lehúzzuk, a szárzeller végeiből levagdosunk kb. 1 centit, majd kisebb hasábokra vágjuk fel. Mindhármat egy lábasba szórjuk, ráöntünk 2 deci leszűrt húslevest (lehet leveskockából is), 0,7 deci száraz fehérbort töltünk hozzá, majd lassú tűzön, kis rést hagyva, lefedve felfőzzük, amíg a leve teljesen elfő, elpárolog.
Ezután felaprítunk és összekeverünk 4 szardellafilét és 10 kimagozott fekete olívabogyót. Lehúzzuk a tűzről a főtt zöldségeket, és belekeverünk 1 evőkanál hideg vajat. Az egész mártást sózzuk, borsozzuk és 1 mokkáskanálnyi balzsamecettel pikánsra savanyítjuk.
A tonhal gyorsan elkészül: lecsöpögtetünk, besózunk és borsozunk 4 szelet egyenként 15 dekás tonhalat. Két-három evőkanál citromlével ízesítjük, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olajjal, és kb. 3 percig grillezzük mindkét oldalát. Tálaláskor a mártással körítjük a tonhalszeleteket, és minden adag mellé 5-7 deka főtt zöld ceruzababot halmozunk. Kétéves Irsai Olivért ajánlunk hozzá, 7-8 fokosra lehűtve.

-járay-