Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
A_titok_az_elfogadas

"A titok az elfogadás"

Tóth Balázsné 1977 óta dolgozik a XII. kerületben óvodapedagógusként, 1985-től az Orbánhegyi Óvoda vezetője. Négy évtizedes nevelő munkáját nemrégiben Arany Katedra Emlékplakett-díjjal ismerte el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Az egészséges életmódra nevelés, a környezet szeretetének és a hagyományok tiszteletének megtanítása jelentik Tóth Balázsné óvodapedagógusi pályájának legfontosabb célkitűzéseit. Mint mondja, nevelőként mindig arra törekedett, hogy a kölcsönös tisztelet, szeretet és megbecsülés hangsúlyozásával egyengesse a rábízott gyerekek útját a kiscsoporttól egészen az iskoláskorig.

– A szüleimnek és a férjemnek köszönhetem, hogy évtizedek óta gyerekekkel foglalkozhatok, azt tehetem, amire mindig vágytam. Teret adtak az elképzeléseimnek, amiben tudtak, segítettek. Taníttattak, szeretetre, elfogadásra neveltek, akkora hittel, bizalommal, ami az egész életem és későbbi óvodapedagógusi munkám is meghatározta. Bár szüleim más pályát szántak nekem, a családomban nem én vagyok az első pedagógus. Nagymamám testvére kántortanító volt, három nagynéném is tanárként ment nyugdíjba. Hozzám hasonlóan ketten megkapták az Arany Katedra-díjat, egyikük idén veszi át az ezüstdiplomáját a második kerületben – sorolja a díjazott a családi pedagógushagyományokat.

Tóth Balázsné az óvónői diplomáját 1972-ben szerezte a Kecskeméti Óvónőképző Intézet Budapesti Tagozatán, első munkahelye a Klauzál téri óvoda volt. Négy évvel később került a BKV Budakeszi úti, majd orbánhegyi óvodájába, utóbbinak 1985 óta vezetője.

– Éppen húsz évvel ezelőtt vette át a Hegyvidéki Önkormányzat az óvoda fenntartását a közlekedési vállalattól – eleveníti fel a kezdeteket a vezető. – A kerületnek köszönhető, hogy megmaradt az intézmény, a BKV vezetősége ugyanis bezárta a tulajdonában lévő huszonegy budapesti óvodát és bölcsődét. Úgy érzem, jó döntés született, hiszen az ovi a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend a kerületiek körében. Ezt jelzi, hogy a mai napig jelentős a túljelentkezés.

Pedig az elmúlt két évtizedben az önkormányzat többször bővítette a férőhelyek számát. A 2001-es teljes felújítás keretében például nagyobbak lettek a földszinti csoportszobák, az emeleten egy kilencven négyzetméteres tornaterem épült, így jelenleg négy csoportban több mint száz gyereket tudnak fogadni.

– Az elvégzett munka dicsérete, hogy bár minden esztendőben telt házzal működünk – a létszám nagyobb részét nagycsaládokból érkező gyerekek teszik ki –, mégis sikerült megőrizni azt a családias légkört, ami az első évektől védjegye az Orbánhegyi Óvodának. A titok az elfogadás. Az, hogy kollégáimmal minden egyes gyereket önmagáért szeretünk, nem állítunk fel rangsort közöttük. Az egyéni képességek előhívásában hiszünk, éppen ezért igyekszünk minél több személyre szabott foglalkozást beiktatni a közös munkába. Sokat beszélgetünk, mesélünk a gyerekeknek, azt szeretnénk, hogy ne a televízió, hanem saját fantáziájuk segítségével alakítsák ki világképüket. Olyan emberi értékeket közvetítünk számukra, amelyek egész életükben elkísérik őket. Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan tájékoztassuk a szülőket a gyerekek fejlődéséről, ezért napi kapcsolatban állunk a családokkal – hangsúlyozza az óvodavezető, aki szerint a hatékony nevelés kulcsa a szakképzett és elhivatott munkatársi gárdában keresendő. – Az óvodában dolgozó pedagógusok többsége két diplomával rendelkezik, sokrétű szakképzettségüket nagy hatékonysággal kamatoztatják. Van, aki a zene, mások az irodalom, a testedzés, a hagyományőrzés, vagy éppen a kézművesség területén tudnak segíteni a gyerekek fejlődésében. Legalább ennyire fontos, hogy sikerült megtalálni az idősebb és fiatalabb kollégák megfelelő arányát, így a tapasztalat és a frissen szerzett tudás egyaránt jelen van az intézményben. Ennek köszönhető, hogy nálunk nincsenek üresjáratok, a gyerekek minden idejét kitöltjük valamilyen képességfejlesztő vagy mozgásos játékkal, illetve tanulással. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy évszaktól függetlenül minél többet legyenek a szabad levegőn, csak akkor nem megyünk ki velük a kertbe, ha odakint túl nagy a szmog.

A szakmai színvonal további emelése érdekében az önkormányzattal közösen idén uniós pályázatokon is elindult az óvoda. A cél az, hogy a munkatársak minél több szakmai továbbképzésen vegyenek részt, valamint ketten megszerezzék második diplomájukat. Mindez valamennyi pedagógust hozzásegíti ahhoz, hogy – mint Tóth Balázsné megfogalmazta – " a gyermekek hitvallásuk szerint, egyéni ütemben haladva, szabadon tevékenykedve, próbálkozva, tévedve, ösztönző támogatással és szeretettel befogadva fejlődjenek".

Knp.