Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Ingyen_kontener_takaritashoz

Ingyen konténer takarításhoz

Előzetes egyeztetést követően térítésmentesen biztosít hulladékgyűjtő konténert az önkormányzat azoknak a közösségeknek, baráti társaságoknak, amelyek vállalják, hogy megtisztítják a szeméttől a kerület jobb sorsra érdemes zöldterületeit, az elhagyott telkeket vagy erdőszéleket. A felajánlás nem vonatkozik a saját szemét vagy sitt eltüntetésére, ezért az önkormányzat szakirodája minden esetben egyeztet a jelentkezőkkel, és felméri a takarításra váró területet.

A hulladékgyűjtő konténer ingyenes kihelyezésének lehetőségéről a nemrégiben lezajlott tavaszi nagytakarításon beszélt Pokorni Zoltán polgármester, aki elmondta, szeretnék még jobban bevonni a környezetükért felelősséget érző polgárokat a kerület tisztán tartásába. Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a szükséges eszközök biztosításával segíti azokat a közösségeket, amelyek a természeti környezet védelmében vállalják egy-egy hulladékkal szennyezett terület megtisztítását. Figyelnek ugyanakkor arra, hogy a térítésmentesen kihelyezett konténerekbe ne az éppen zajló lakásfelújítás törmeléke, netán a saját telken tárolt sitt, szemét kerüljön, ezért a polgármesteri hivatal szakirodája előzetesen felméri a kérelmek jogosságát.
A közterületek takarítása ugyanis csak kis részben önkormányzati feladat, a közutakat az FKF Zrt. tartja rendben, az erdőket a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli, míg az ingatlanok előtti járdát, valamint zöldsávokat – a síkosságmentesítéshez hasonlóan ­– a telek vagy épület tulajdonosának kell rendben tartania. Ezt egyelőre nem mindenki veszi figyelembe, ez az egyik oka annak, hogy a kerület belső, sűrűn lakott részein az önkormányzat évek óta járdatakarító-gépet üzemeltet. A mosóval és a darabos hulladék eltávolításához külön porszívóval felszerelt jármű hetente legalább egyszer valamennyi belterületi utcába eljut.
Az önkormányzat a kertvárosi területeket is igyekszik tisztán tartani, a HÁGO Kft. munkatársai a közterület-felügyelet, illetve a lakosság jelzései alapján folyamatosan felszámolják az üres telkeken, az erdők szélén kialakuló illegális szeméttelepeket. Magánteleknél mindenekelőtt írásban felszólítják a tulajdonost, hogy tizenöt napon belül szállíttassa el az ingatlanon hagyott hulladékot, ezt követően pedig folyamatosan gondoskodjon a terület tisztán tartásáról. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az önkormányzat 150 ezer forintig terjedő, megismételhető hulladékgazdálkodási bírságot szabhat ki. Legutóbb a Melinda út egyik telkének tulajdonosát kötelezték az egyébként csak részben körbekerített ingatlanon található, nagyobb mennyiségű kommunális, bontási és kerti zöldhulladék elszállítására, ártalmatlanítására.

(M.)