Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
FIFA-korhaz_lett_a_gerincgyogyaszati_kozpont

FIFA-kórház lett a gerincgyógyászati központ

Újabb rangos nemzetközi elismerést kapott az Országos Gerincgyógyászati Központ. A Budai Egészségközpont Királyhágó utcában működő szakkórháza tagja lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Kiváló Gyógyászati Központok hálózatának. A hegyvidéki szakintézményben mindeközben gyerekeknek szóló egészségmegőrző programot hirdettek.

Világszerte mindössze huszonkét kórház, illetve gyógyászati intézmény szerepel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség által akkreditált Kiváló Gyógyászati Központok (FIFA Medical Centres of Excellence) között. A rangos lista az idén három magyarországi helyszínnel bővült: az Uzsoki kórház ortopéd–traumatológiai osztálya és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja mellett a XII. kerületi Országos Gerincgyógyászati Központ kapta meg a kitüntető címet. A FIFA ajánlása azt jelenti, hogy az intézményben a legmagasabb minőségű orvosi ellátás várja a labdarúgókat.
A gerincgyógyászati központ korábban is kiemelt figyelmet fordított a sportolók ellátására, a kezelések, műtétek és a rehabilitáció mellett a megelőzés terén is kiváló eredményeket érnek el az ott dolgozó szakemberek. Tapasztalataikat felhasználva nemrégiben prevenciós programot indítottak gyerekeknek, amelyben az iskolai megelőzést szorgalmazzák. Ennek lényege, hogy a gerinc betegségei, köztük a leggyakoribb porckopásos elváltozások elkerülése érdekében gyakorlati tanácsadással segítik a diákokat és a pedagógusokat. A tartásproblémákat kiküszöbölő tornagyakorlatokat a testnevelésórák keretében, a mindennapi testedzés részeként kell alkalmazni. Olyan különleges gimnasztikáról van szó, amely fejleszti a testtartásért felelős izmokat, valamint megtanítja a helyes mozgásokat, a súlypont elhelyezését.
Szintén a megelőzés része az iskolatáska megfelelő viselésének tudatosítása: a legfontosabb, hogy a táska ne „húzza le” egyik vállat sem, a súly – ez ne legyen nehezebb a gyerek súlyának tíz százalékánál! – egyformán terhelje a hát mindkét oldalát. Fontos a jó szék, amely akkor nem károsítja a gerincet, ha a támla megtámasztja a derekat és a medence felső részét, az ülőlap pedig nem szorítja el a láb vérkeringését. Amennyiben az iskolai szék nem ilyen, ajánlatos deréktámasztót és ülőpárnát használni.

Knp.