Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Parhuzamos_megis_egyseges

Párhuzamos, mégis egységes

A neves iparművész, Nádas László szegedi születésű, de évtizedek óta a Hegyvidéken él, ötven éve alkot, az idén 75 éves. A Galéria 12 Egyesület tagja nemcsak gyönyörködtet alkotásaival, de számos munkáját a hétköznapokban, a háztartásban is használjuk. Munkáiból kiállítás nyílt a Barabás Villában.

Rajzok, tusrajzok, kisplasztikák, használati tárgyak – egyebek mellett kávéfőző, fúrógép, villanykapcsoló, fürdőszobai mérleg –, játszóterek, térbútorok, vasúti kijelzők. Mind Nádas László sokoldalúságát jelzik. A Barabás Villában rendezett tárlaton jól elkülönül, mintegy párhuzamban, a képzőművészet és az ipari formatervezés, a földszinten és a galérián látható művek sokasága mégis együtt ad egységet, komplexitást, ami az idén hetvenöt éves alkotót oly nagyon jellemzi.
„Nádas László a legelső ipari formatervező generáció tagja, művein érezhető, hogy mesterei között ott volt mások mellett Borsos Miklós szobrász és Dózsa-Farkas András ipari formatervező szobrász is – méltatta a kiállítót Feledi Balázs művészeti író. – Pályája nagy ívű formatervezői életút, a Medicor részecskeszámlálójától a műanyagon és a játékokon, játszótereken át egészen a vasúti kijelző tábláig terjed.” De Feledi Balázs szerint bármit is alkot Nádas László, mindig érezhető, hogy fontos számára a felhasználó, különösen pedig a játszóterek esetében a gyermeki lélek ismerete. „Egyszerre párhuzamos és egységes is ez a kiállítás, hiszen a dizájn, az ipari forma politikamentes, gyakorlatias, a képek azonban nemzeti érzületűek. Fontos látnunk azt a kettősséget, mely a hittől a formáig, a nemzetközitől a hazaiig vezeti a nézőt” – mondta a művészeti író.
A tárlatot megnyitó Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke nemcsak a kettős jubileumot tartotta ünneplendőnek – ötven éve alkot az idén 75 éves művész –, hanem azt is, hogy Nádas László sok munkáját a hétköznapokban, a saját háztartásunkban is használjuk. A Barabás Villában látszólag két kiállítás fogadja a látogatót: a földszinten egy hosszú ipari formatervezői pályafutás kiemelkedő darabjai, makettjei, fotói, a galérián pedig egy érzékeny művész képei. Míg a lenti tárlatrész gazdag szín- és formavilággal, addig az emeleti képek minden szín nélküli „színességgel” hatnak.
A rajzok feltehetően mindenkinek mást mondanak, de talán sokak számára az egyik legmegrázóbb az a kép lesz, amelyik a karácsonyt (hosszú időszak karácsonyait) idézi. Csillagos tetejű karácsonyfa őrtoronnyal, sírhelyek szögesdróttal, fegyveres katonákkal, miközben az angyal két kezébe temeti arcát. Lehetne a címe Fekete karácsony is.

A. I.