Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Textilen_a_termeszet

Textilen a természet

Számomra az inspirációt általában a tájak, az érzékeny növényi rajzolatok, természeti jelenségek, ritmusok jelentik. Ezek az alkotói folyamatban, majd az elkészült művekben átlényegült formában – az egyes elemek kiemelésével, absztrahálásával – jelennek meg – írja művészetéről Kapolyi Márta, akinek alkotásaiból a Jókai Klub rendezett tárlatot.
A kiállítás megnyitóján Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke elmondta: a textilművész törzsgyökeres hegyvidéki, hiszen itt született, itt járt iskolába, itt szerezte első rajzi élményeit, jelenleg is itt él és alkot – a Hegyvidék nem csupán lakhelye, inspirálója is művészetének. Kapolyi Márta tagja a kerület művészeti életében jelentős szerepet betöltő, a hegyvidéki művészeket összefogó Galéria 12 Egyesületnek, amelynek Hajnóczy József utcai kiállítóhelyén többször is találkozhattunk már munkáival, önálló kiállítása azonban eddig még nem volt a kerületben.
Az alkotó témáit mindenekelőtt a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő határozza meg – vélekedett Horváth Péter Kornél. A szakmai megnyitóbeszédet tartó belsőépítész szerint egymást erősítik és kiegészítik a kompozíciók, amelyek magas szintű anyagismeretről és mesterségbeli tudásról tanúskodnak. Mint fogalmazott, nincs bennük hatásvadász rafinéria, de van ösztönösség és a dolgok lényegének megismerése iránti igény.
Az Inspirációk címmel rendezett kiállításon textilgrafikák, festett fali textilek láthatók. Az Összefüggések című alkotás különlegessége, hogy szalagfüggönyre készült – ez a technika Kapolyi Márta specialitása. A Jókai Klub főbejárata mellé, az utcáról jól láthatóan két művészzászlót is kifüggesztettek, amelyek szintén a művésznő kompozíciói.

z.

A kiállítás május 27-ig látogatható. Cím: Jókai Klub, XII, Hollós út 5.

 

Kapolyi Márta 1970-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola textil tanszakán, ahol mesterei Eigel István és Kürthy Ödönné voltak. Tervező munkáját a Magyar Pamutnyomó-ipari Vállalat rajztermében kezdte. Az itt meghirdetett „Nyomott Textilminták” rajzpályázatokon négyszer is díjat nyert. 1982-től önálló művészként dolgozik. Országszerte számos önálló és csoportos kiállításon szerepeltek művei. Alkotásai megtalálhatók lakásokban, szállodákban, irodákban. Egyedi textilképeket, textilgrafikákat, függönyöket készít, alkotásai gondolatiságukban egységet képeznek. Szalagfüggönyök festésére eredeti díszítőtechnikát fejlesztett ki. Születése óta a Hegyvidéken él, abban a házban, amelyet még anyai nagyapja tervezett a család számára.