Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

 

Mintaszeruen_ujult_meg_a_MOM_Kulturalis_Kozpont2

Mintaszerűen újult meg a MOM Kulturális Központ

Lezárult a MOM Kulturális Központ és környezetének funkcióbővítő fejlesztése. Az eredményekről Pokorni Zoltán polgármester, valamint a beruházásban részt vevő cégek, szervezetek képviselői közös sajtótájékoztatón számoltak be.

„Nehéz építészeti feladatot sikerült megoldani: a Sztálin-barokk művelődési házban úgy hajtottak végre műemléki felújítást, hogy közben a XXI. század igényeit kielégítő belső teret hoztak létre”. E szavakkal méltatta Pokorni Zoltán a MOM átépítésében közreműködő tervezőket, köztük kiemelten Csavarga Rózsát, akinek nevéhez a belsőépítészeti átalakítás koncepciója fűződik.
A polgármester a beruházás egyik legnagyobb eredményének nevezte, hogy a színházteremben a nézőtér most már a színpaddal egy szintbe emelhető, az így létrejövő, egybefüggő tér pedig szalagavató bálok, koncertek számára is ideális helyszínné válik. A fontos változások között említette még, hogy az intézmény kertjében szabadtéri színpad épült, illetve a biopiac számára – amely a maga műfajában ma már a legnagyobb Közép-Európában – új, korszerűbb pavilonsort állítottak fel. A Sirály utcát közösségi térré alakították át, az utcaszint alatt mélygarázst, éttermet és rendezvénytermet hoztak létre, továbbá a Gesztenyés kertben lezajlott munkák után komfortosabbá vált a park.
Mintaszerű volt az együttműködés, a határidők betartása és a kivitelezés minősége – erről már dr. Lukovics Tamás, a Pro Régio Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a MOM-beruházás projektzáró sajtótájékoztatóján. Az európai uniós támogatások felhasználását koordináló szervezet vezetője szerint médiaszempontból unalmasan, szakmailag viszont példaértékűen zajlott a beruházás. Bikki István, a generáltervezést végző Firka Építész Stúdió Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Scheer Sándor, a generálkivitelezésre szerződő Market Építőipari Kft. vezérigazgatója egyaránt azt hangsúlyozta, hogy nagyon sok szakember közreműködése kellett a projekt lebonyolításához. „Több mint kétszázötven partnercéggel működtünk együtt, voltak olyan napok, amikor egyszerre háromszázan dolgoztak az építkezésen” – illusztrálta a munka nagyságát a Market vezetője.
A tervezésre szánt idő meglehetősen szűkre szabott volt, ennek ellenére hihetetlenül innovatív ötletek születtek – emelte ki a beruházást irányító önkormányzati társaság, a Hegyvidéki Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Koszorú Lajos szerint jól használható közösségi térré tudták formálni a művelődési házat, amelyben előremutató technikai megoldásokat is felvonultattak – ezek között a legjelentősebb az új fűtési-hűtési rendszer, amelynek működése a Jagelló út alatt futó szennyvíz-gyűjtővezeték hőjének hasznosításán alapszik. „Kultúraépítő folyamat volt az építkezés, új értékek jöttek létre, amelyek többcélúak, sok ember igényeit kielégítik, egyidejűleg képesek különféle generációk számára olyan közös teret biztosítani, ahol a mindennapjaikhoz kapcsolódó ünnepeiket, eseményeiket lebonyolíthatják” – összegzett az igazgató. Úgy vélte, olyan példaértékű polgári modernizáció, térségmegújítás történt, ami pozitívan hat majd használóira és környezetére.
A beruházás tervezési fázisa három évvel ezelőtt indult el, a kivitelezés 2009 novemberében kezdődött, és most ért véget. A Hegyvidéki Önkormányzat több mint hárommilliárd forinttal finanszírozta a beruházást, ezt az Európai Unió 900 millió forintos támogatással egészítette ki. A MOM Kulturális Központ megújult környezetét – a modern városi térré formált Sirály utcát, valamint a felújított Gesztenyés kertet – már birtokba vehették a hegyvidékiek; június 4-én és 5-én a Hegyvidéki Napok szabadtéri programjait is itt tartják meg.
A Sirály utca felszíne alatt kialakított Larus Étterem és Rendezvényközpont szintén fogadja a vendégeket: az ötszáz fő elhelyezésére alkalmas helyiségcsoportban esküvőket, konferenciákat, bemutatókat, gálaesteket is lehet rendezni. A MOM Kulturális Központ a nyár elejétől várja ismét programjaival az érdeklődőket.Mintaszeruen_ujult_meg_a_MOM_Kulturalis_Kozpont1

z.