Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Madarak_es_fak_a_Zolderdoben

Madarak és fák a Zölderdőben

Horváth Mónika illusztrátor vidám számítógépes grafikáiból összeállított kiállítással ünnepelte a madarak és fák világnapját a Zölderdő Óvoda. Az intézmény lépcsőház-galériájában Kárász Eszter színművész a gyerekekkel közösen nyitotta meg az egy hónapon át látható tárlatot.

A Zölderdő Óvodában – a kerületi ovikhoz hasonlóan – nem csupán beszélnek róla, hanem tesznek is azért, hogy a gyerekek megtapasztalják és meg is tanulják a természet és a benne élő állatok, növények védelmének fontosságát. Ezt a hitvallást tükrözi a "Zöld óvoda" és a "Madárbarát kert" címeket elnyerő intézmény nevelési programja, amelyben hangsúlyos szerepet kap a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése. Ehhez igazodnak az óvoda programjai, köztük a Budapesten minden bizonnyal egyedülálló saját lépcsőház-galéria kiállításai. A madarak és fák napja alkalmából rendezett legújabb tárlaton is a természet állt a középpontban.
„A kiállítást megelőzően a természetvédő csoportokba járó gyerekek a Fülemile úti táborban töltötték a délelőttöket. A madártáborban játékos, interaktív feladatokon keresztül megismerkedtek az erdővel és annak szárnyas lakóival, részt vettek madárbefogáson és gyűrűzésen” – tudtuk meg Földi Anitától. Az óvodapedagógus elmondta, hogy az ünnephez kapcsolódva immár harmadik éve egy kortárs illusztrátor képeivel díszítik fel az intézmény lépcsőház-galériáját. Idén a program bekerült a budapesti Urbitális Majális rendezvényei közé, így Horváth Mónika különleges hangulatú, a mese és a képzelet világából merítő munkáit a szokásosnál is többen láthatják. A lúdkirály, a tyúk garbóban vagy az aranyalmafa a művész szándékai szerint nem csupán a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is örömet okoznak.
A kiállításon Kárász Eszter a gyerekekkel közösen keltette életre a körülöttünk élő fákat és madarakat. Mint a Hegyvidéken élő színművész elmondta, immár harmadik alkalommal közreműködik a lépcsőház-galéria megnyitóján, mindig olyan műsorral érkezik, ami valamilyen módon kapcsolódik a látottakhoz. „A zene, az ének és a tánc segítségével próbálom még inkább élővé tenni a kiállításokat, arra törekszem, hogy a gyerekek ilyenkor valamennyi érzékszervüket használják” – hangsúlyozta a hegyvidéki Diósműhelyben is dolgozó Kárász Eszter, aki szerint a lépcsőház-galéria legnagyobb érdeme, hogy a mindennapi óvodai élet részévé teszi a művészeteket.

Ám. 

További információk: www.karaszeszter.com és www.vattacukorhajulany.blogspot.com.