Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Trópusi hangulat a szobában

Sok szobanövényünk származik a forró éghajlati övből. Ezek jól viselik a benti környezetet, egész évben tetszetős kinézetűek, és többségük virágokkal is meghálálja a gondoskodást. Ezúttal a leglátványosabb, legnagyobb virágú fajokat mutatjuk be, amelyek akár egymagukban is meghatározhatják egy helyiség hangulatát.

Az alábbi három növény közös jellemzője a viszonylag nagy méret, a virágmentes állapotban is tetszetős lomb, a szokásostól eltérő megjelenés és természetesen a lélegzetelállítóan szép virágok. Mivel igényeik hasonlók, akár egymás társaságában is tarthatjuk. Ilyenkor egymást kiegészítve nyújtanak változatosságot, virágzási idejük hosszú időszakot ível át.

Papagájvirág

A papagájvirág (vagy strelícia) Dél-Afrika tápanyagban gazdag folyóvölgyeiből származik, de mára szinte mindenütt elterjedt, ahol meleg van, és nincs hiány csapadékból sem. Első példányai csak a XVIII. század végén kerültek Londonba, ahol gyorsan népszerűvé váltak, és meghódították a botanikai érdekességek iránt nyitott nyugat-európai előkelőségeket.
A növény vaskos levélnyeleken nagy, evezőszerű leveleket nevel, amelyek mereven felfelé állva sűrű bokrot alkotnak. Ebből az akár két méter magas lombból emelkednek ki a virágszárak, amelyek a mindenki által ismert, madárcsőrre emlékeztető virágokat tartják. A hasonlóság nem a véletlen műve, a narancssárga és lila színekben pompázó virágot ugyanis hosszú csőrű nektármadarak porozzák meg Afrikában.
Edényben tartva tágas helyet kell biztosítani a vaskos gyöktörzseknek, amelyek a növény idősebb korára sűrűn átszövik a földlabdát. Érdekes módon ekkor már nem igényli az átültetést, sőt, a földcsere visszavetheti az egyébként kifejlett növény virágzását is. Ezért csak a fiatal töveket ültessük át évente tápanyagban gazdag talajba, a negyedik esztendőt követően csak a talaj felső rétegét cseréljük le minden tavasszal.
Télen a hűvösebb szobában érzi jól magát, a fűtőtest közelében károsodik. Szereti a fényt, de a nyári perzselő napsütés károsíthatja a szobában nevelkedett leveleket. A rendszeres öntözés elengedhetetlen, és az alkalmankénti párásítást is meghálálja. Ideális körülmények között két virágzási időszakkal lehet számolni: tavasszal–nyáron, illetve ősszel–tél elején. A papagájvirág azonban a virágzások közötti időben is tetszetős szobanövény, hatalmas termetével mindenképpen uralkodó dísze lakásnak, irodának.Tropusi_hangulat_a_szobaban1

Medinilla

A Fülöp-szigetekről származó növény gondozása sok szempontból hasonlít a papagájvirágéhoz. Télen előnyben részesíti a hűvös, 15 Celsius-fok körüli helyiségeket; szereti a fényt, de nem viseli jól a közvetlen napsütést; inkább a savanyú talajkeverékekben növekszik szépen; az év nagy részében párás környezetet igényel. Az öntözéssel azonban vigyázni kell, mert gyökerei – a szintén fák ágvilláiban élő orchideákéhoz hasonlóan – elrothadnak a pangó vízben, ami a növény pusztulásához vezet.
Igényeinek figyelembevételével szépen bokrosodó tövet nevelhetünk, amelynek szögletes ágain keresztben átellenesen állnak az arasznyi, kerekded, fényes sötétzöld levelek. A rózsaszín virág mélyen kinyúlik a levelek közül. Színében egységes, formái azonban nagyon változatosak; a felső vitorlalevelek alatt hosszúkás bimbók fürtjei és a kinyílt virágok sarlós porzói láthatók. A virágzó példány elegáns megjelenésű, feltűnő szobanövény. Beszerzése egyre kevésbé nehéz, hiszen időről időre megtalálható a kereskedésekben, árudákban, a nagyobb választékú virágboltokban és az áruházak kertészeti osztályain is.

Cymbidium

Magyar nevén – csónakorchidea – szinte senki sem ismeri, pedig évekkel, évtizedekkel megelőzve a ma népszerű cserepes orchideákat már állandó vendége volt a virágkereskedéseknek, ahol egyesével, műanyag dobozba csomagolva árulták virágait. A növény Délkelet-Ázsia hegyvidékeiből származik, ahol a talajon és a fák ágain is előfordul, átmenetet képezve a két élőhelytípus jellemző növényvilága között. A hegyvidéki élőhelynek megfelelően hidegtűrő, rövid távon még a fagypont alatti hőmérsékleteket is elviseli.
A szirmok alakjára utaló, görög csónak szóból származtatott nevű orchidea szobában, dézsás növényként nevelhető. Keskeny levelei akár méteres hosszúságúra is megnyúlhatnak, virágfürtjei több tucat virágot nevelnek. Egy kifejlett, egészséges tő több virágszárat is növeszt egyszerre, így szinte folyamatosan virágzik.

A virágzás megindulásához ősszel nyugalmi időszakot kell biztosítani az orchideának. Szeptemberben egy-másfél hónapra hűvös helyre tegyük edényét, ahol 15 Celsius-fok alatt marad a hőmérséklet. Nálunk ebben az időszakban akár a szabadba is kitehetjük, de gondoskodjunk árnyékolásáról és rendszeres öntözéséről. A virágszárak megjelenése után vigyük a növényt a szoba kissé melegebb részébe, de a hőmérséklet itt se haladja meg a 18-20 Celsius-fokot. Melegebb szobában levelei folyamatosan száradnak, virágzása szegényes, rövid, vagy teljesen elmarad.Tropusi_hangulat_a_szobaban2

Barta