Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Valodi_kozosseg_gyermekei1

Kisember Waldorf Óvoda - Valódi közösség gyermekei

Egy Mártonhegyi úti, kényelmes villában várja a gyerekeket a Kisember Waldorf Óvoda. A gyerekek a családok és az óvoda igazi közösségének tagjaiként cseperednek. A Waldorf-óvodapedagógia az érzelmi biztonság fontosságát hangsúlyozza a kisgyerek pszichikai és mentális fejlődésében. Skripeczky Ilonával, az óvoda vezetőjével a mindennapi gyakorlatról beszélgettünk.

Boldog_gyerekek_az_egykori_vadaszkastelyban1

Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános, Közép- és Szakiskola - Boldog gyerekek az egykori vadászkastélyban

A zsidó kultúra és hagyomány világát az ünnepek előkészítésén és az azokon való aktív részvételen keresztül ismerik meg a gyerekek a Lauder Javne óvodában. Az ősfás, medencés kert és a kényelmes épület ideális a meleg, barátságos, óvó-átölelő, biztonságos környezet megteremtéséhez. A gyerekek épp a saját reggelijüket készítették, amikor Török Judittal, az óvoda pedagógiai vezetőjével beszélgettünk.

Ketnyelvukent_kezdik_az_eletet1

Micimackó Kuckója Óvoda - Kétnyelvűként kezdik az életet

A magyar anyanyelvű gyerekek egészen korán, a legfogékonyabb korban kezdenek ismerkedni az angol nyelvvel. A kétnyelvű gyerekek számára a Micimackó Kuckója Óvoda lehetőséget nyújt arra, hogy mindkét anyanyelvüket (angol, magyar) és kulturális hagyományaikat ápolják az otthoni környezeten kívül is. Az óvoda pedagógiai elveiről és gyakorlatáról Varsányi Tamásné vezetővel, Pintérné Tasnádi Ági szakmai irányítóval és Bobori Gyula pedagógussal beszélgettünk.

Logopediai_es_kornyezeti_csoportok1

Zölderdő Óvoda - Logopédiai és környezeti csoportok

A Zölderdő Óvoda pedagógiája két fő irányt követ: a környezeti nevelést, valamint logopédiai (jó értelmi képességű, de megkésett beszédfejlődésű, beszédhibás, diszlexia-veszélyeztetett, írás-rajzolás mozgásban ügyetlen) gyerekek fejlesztését. Mindezek részleteiről Nagyvári Györgyné óvodavezetővel beszélgettünk.

Beszelo_Muzsika_a_Barabas_Villaban

Beszélő Muzsika a Barabás Villában

A zenéről nehéz beszélni, mégsem lehetetlen – ezt igazolja a Beszélő Muzsika című sorozat a Barabás Villában. Bartha Katalin hegedűművész az egyes programokon más-más zenei témát mutat be a közönségnek, nemcsak eljátssza a kiválasztott műveket, hanem beavatja a hallgatóságot, hogyan hatnak a dallamok az érzéseinkre.

Hegyvideki_Historiak_-_Barabas_Miklosrol1

Hegyvidéki Históriák – Barabás Miklósról

Újabb, immár a nyolcadik kiadvánnyal bővült a Hegyvidéki Históriák sorozata. A minden eddiginél vaskosabb, csaknem százoldalas füzet annak a konferenciának az előadásait gyűjtötte össze szerkesztett formában, amely az elmúlt évben, Barabás Miklós születésének 200. évfordulóján tárgyalta a nagy festő életét és munkásságát.

Árnyékok, hangulatok, pillanatok

A mindennapok egyszerűségét, a város és a természet a másodperc tört részébe sűrített csodáit mutatja be a Virányosi Közösségi Ház legújabb tárlata. Horniák Dóra fotókiállításán a felületes szemlélő számára legtöbbször rejtve maradó, apró részletekből összeálló képek a valóság művészi dimenzióját nyitják meg a nézők előtt.

Nem_sztarokkal_hanem_szineszekkel_dolgoztam1

„Nem sztárokkal, hanem színészekkel dolgoztam!”

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját generációk kedvenc filmjeinek megalkotója, Palásthy György. A rendezőnek huszonöt film, kilenc tévéfilm (köztük sorozatok) és vagy fél tucat forgatókönyv megalkotójaként olyan műveket köszönhetünk, mint a Meztelen diplomata, a Hahó, Öcsi!, a Hahó, a tenger!, a Szeleburdi család, a Bors, Az Égigérő fű, a Retúr vagy a Családi kör – hogy tényleg csak néhányat említsünk. A korát minden szempontból letagadható Palásthy Györgyöt „filmes kalandjairól” kérdeztük.

Norvég pedagógusok a Táltosban

Norvég óvodapedagógusok látogattak Magyarországra, hogy tanulmányozzák a Kodály-módszer hazai alkalmazását. Jó híre miatt a vendégek a hegyvidéki Táltos Óvodát keresték fel, ahol a gyerekek készségeinek komplex fejlesztésében nagy hangsúlyt helyeznek az ének–zenei nevelésre.

Energiatakarékos társasház

Élen jár a környezetbarát technológiák alkalmazásában a Hegyvidéki Önkormányzat, amely igyekszik példát mutatni a lakosságnak az energiatudatos fejlesztések terén. Hamarosan újabb színfolttal bővül az egyébként is gazdag paletta, ugyanis a Tamási Áron utcában elkezdik építeni a Hegyvidék első energiahatékony társasházát.

Fejlesztesek_az_erdokben

Fejlesztések az erdőkben

Az aktuális karbantartási munkák mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatos fejlesztésekkel igyekszik szebbé, a kirándulók számára kényelmesebbé tenni a Buda környéki erdőket. Kiemelt figyelmet kap a Normafa és környéke, ahol sok egyéb mellett az Anna-réti játszótér bővítésére is sor kerül.

Trópusi hangulat a szobában

Sok szobanövényünk származik a forró éghajlati övből. Ezek jól viselik a benti környezetet, egész évben tetszetős kinézetűek, és többségük virágokkal is meghálálja a gondoskodást. Ezúttal a leglátványosabb, legnagyobb virágú fajokat mutatjuk be, amelyek akár egymagukban is meghatározhatják egy helyiség hangulatát.

Sztarok_az_Arany-esten

Sztárok az Arany-esten

Felnőttként hírnevet szerző, egykori Arany János iskolás diákok és jelenlegi tehetséges növendékek együtt léptek fel a második alkalommal megrendezett Arany-esten. A jótékonysági gála bevételét az egyik focipálya felújítására fordítják, ahol a tervek szerint télen korcsolyapályát alakítanak ki.

„Van ebben a hivatásban valami rendkívüli”

A gyermekek harmonikus személyiségformálása terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Németh László-díjat vehetett át Papp Rózsa. A Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban huszonhét éve tanító pedagógust Réthelyi Miklós miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár köszöntötte a magas állami kitüntetés átadása alkalmából.

Díjplafon a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban

A fejlesztések eredményeképpen az előző évekhez képest idén harminc százalékkal többen vehetik igénybe a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A szociálisan rászorulók számára a szolgáltatás továbbra is ingyenes, de a kedvezmények nélküli teljes összegű térítési díj sem haladhatja meg az ellátásban részesülő nyugdíjának két százalékát.

Marad a közös buszmegálló a Városmajornál

Február közepe óta a 22-es és a 222-es autóbusz is megáll a Városmajor elnevezésű megállóban. Ez megkönnyíti az átszállást az 5-ös buszra, ugyanakkor lassítja a Budakeszi felől érkező autóbuszok haladását. Megoldást talán egy osztott megálló jelentene, ennek kialakítására azonban a BKV szerint most nincs lehetőség.

Ertekorzes_es_ertekalkotas1

Értékőrzés és értékalkotás

Az új MOM Kulturális Központ a tervek szerint júniusban nyitja meg kapuit, ám addig sem kell várni, hogy megtekinthessük az elkészült épületrészeket. Elég csak ellátogatni a polgármesteri hivatal épületébe, ahol kiállították az újjáépítés fázisait bemutató képeket.

Megújult az önkormányzat az interneten

Teljesen átalakult a kerület információs portáljainak megjelenése és szerkezete. Az önkormányzat hivatalos portálja mellett a Hegyvidék újság weboldala is megújult. A változtatásoknak köszönhetően egyszerűbbé vált a honlapok használata.

Új szolgáltatások a kábelhálózaton

A FiberNet által üzemeltetett kábelhálózatokat az Invitel és a UPC vette át a Hegyvidéken. A korszerűbb, csillagpontos rendszer a UPC birtokába került, amely új digitális szolgáltatások elindítását tervezi.

Kozmufelujitasok_a_keruletben

Közműfelújítások a kerületben

Szigorúan betartatja a közműfelújítások és az ezt követő helyreállítás munkarendjét szabályozó, tavaly elfogadott útrendeletét az önkormányzat. Korábban ugyanis rendszeresen előfordult, hogy a közműcégeknek dolgozó kivitelezők az indokoltnál hosszabb ideig és nagyobb felületen foglalták el a közterületeket, ezzel felesleges kényelmetlenséget okozva a környéken élőknek. Jelenleg három helyszínen folynak a kerületben burkolatbontással járó munkálatok.

Folytatódik a Hegyvidék címeinek bejárása

A polgármesteri hivatalnál vezetett címnyilvántartás rendezése ebben az évben befejeződik. A 2009-ben megkezdett munka során a XII. kerületi lakcímek felmérésének közel harmada már elkészült. 2011. februárban újraindult a felmérés, aminek eredményeképp a következő 2-3 hónapban a fennmaradó rész ellenőrzésével befejezzük a munkát, ami az év végi népszámlálás egyik előkészítő fázisa is egyben. Az alábbiakban emlékeztetőként összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A magyaroknak tehetsége van a sikerhez

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én a Városmajori Gimnáziumban tartott megemlékezést a Hegyvidéki Önkormányzat. Váczi János alpolgármester méltatta hazánk első miniszterelnöke, Batthyány Lajos és az általa vezetett felelős magyar kormány példamutató tevékenységét. Átadták a „XII. kerület Sportjáért” elismerő címeket, és kihirdették az óvodások, valamint az alsó tagozatos iskolások számára kiírt 1848–49-es alkotópályázat nyerteseit is.

Első osztályba vágyó vízilabdacsapat

Igazi hungarikummal bővült az amúgy is gazdag hegyvidéki sportkínálat. Az önkormányzat támogatásával a Sportmaxban lelt végleges otthonra a vízilabda-bajnokság második vonalát jelenleg vezető YBL Waterpolo Club csapata.

Adománygyűjtő családi nap

Egy délelőtt erejéig március 26-án megelevenedik a csodatévő mesebeli dzsinn a városmajori uszodában, hogy teljesítse a súlyos betegséggel küzdő gyerekek álmait. A Csodalámpa Alapítvány jótékonysági úszórendezvényének bevételéből a remények szerint idén is több kívánság válhat valóra.