Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új szolgáltatások a kábelhálózaton

A FiberNet által üzemeltetett kábelhálózatokat az Invitel és a UPC vette át a Hegyvidéken. A korszerűbb, csillagpontos rendszer a UPC birtokába került, amely új digitális szolgáltatások elindítását tervezi.

Az Invitel tavaly év végén megvásárolta a FiberNetet, a negyedik legnagyobb hazai kábelkommunikációs szolgáltatót, majd a megszerzett hálózat harmadát rögtön tovább is adta a UPC-nek – a tranzakciót hosszas mérlegelést követően, a napokban hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal. A FiberNet két műszakilag eltérő és elkülönülő hálózatot működtetett a Hegyvidéken. A régebbi típusú, soros rendszerű kábelhálózat (amelyen nincsenek egyénileg választható programcsomagok) az Invitel tulajdonába került, de ezen egyelőre FiberNet néven és jelentősebb változtatás nélkül megy tovább az eddigi kábeltévé-szolgáltatás. A korszerűbb, csillagpontos kábelhálózatot a UPC veszi át április 1-jétől, az új szolgáltatás megjelenésére azonban még további egy hónapot várni kell.
A XII. kerületben várhatóan május elején történik meg a digitális kábeltévé műszaki átvétele, ekkortól érhetők el ezen a rendszeren az olyan újfajta digitális televíziós szolgáltatások, mint a tévéadás megállítása, a visszatekerés, a felvételt lehetővé tevő digitális videorögzítő (DVR) funkció, a nagyfelbontású (HD) adás, valamint a több száz filmet és tévéadást kínáló digitális videotár – tájékoztatta lapunkat Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója. Szintén e hálózaton jelenhet meg az ultragyors, akár 120 megabites letöltési sebességet nyújtó internetcsomag. Ahhoz, hogy az említett digitális szolgáltatásokat igénybe lehessen venni, szükséges lesz kicserélni az eddig használt régi beltéri egységeket, set-top-boxokat, illetve az internet- és telefonmodemeket a UPC által biztosított új berendezésekre – ezeket a szolgáltató előzetes tájékoztatást követően, postai úton, pluszköltség nélkül juttatja el az előfizetőknek.
Az eddigi Fibernet-előfizetőknek gyakorlatilag semmit nem kell tenniük, mivel az eddigi szolgáltatási szerződéseik továbbra is érvényben maradnak, előfizetői jogviszonyuk és szolgáltatásuk folyamatos marad. Amennyiben az előfizető a számláját bankon keresztül, a Fibernet részére adott csoportos beszedési megbízással egyenlíti ki, úgy neki sincs további teendője, az új szolgáltatóra való átállítás automatikusan megtörténik. Az előfizetési díjak nem változnak, viszont az eddigi díjakért magasabb színvonalú, jobb minőségű szolgáltatásokat lehet igénybe venni, illetve újabb szolgáltatások megrendelésével jelentős kedvezményekhez juthatnak az ügyfelek.

z.