Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csapatcsata sakkban

Vitathatatlanul sikersportágnak számít a sakk a Hegyvidéken, nem csupán a diákolimpián elinduló versenyzők kiugróan magas száma, hanem az eredményesség miatt is. Az elmúlt években a Zugligeti Általános Iskola lánycsapatai, a kerületi diáksport legnagyobb sikerét elérve, a budapesti fordulón túljutva az országos döntőig meneteltek. Erre idén is megvan a lehetőség, hiszen a kerületi sakkcsapat diákolimpia kategóriagyőztesei a fővárosi fordulóban képviselik a hegyvidéki színeket.
Ha a néhány héttel ezelőtt megrendezett egyéni sakkbajnokság rekordnevezését nem is sikerült megdönteni, a részvételre az összetett csapatversenyen sem lehetett panasz: tizenegy hegyvidéki iskolából több mint százan ültek asztalhoz. A szabályok szerint mindegyik iskola kategóriánként egy háromfős csapattal nevezhetett a versenyre, a Zugligeti iskola a rendező jogán két csapatot indíthatott.
Valamennyi kategóriában körmérkőzés döntött a helyezésekről, egyedül az alsós fiúk játszottak svájci rendszerben. A rapid lebonyolításnak megfelelően a játékosoknak tíz percük volt döntésre vinni a partikat, ami azt jelentette, hogy az azonos tudású versenyzők között a gyorsabban gondolkodó került előnybe. Végig kiegyenlített küzdelem folyt, amit az is jelez, hogy a megszerezhető öt aranyérmet négy iskola osztotta el egymás között. Egy-egy győzelmet szerzett a Semmelweis-gyakorló, a Virányos és a Zugligeti iskola, míg a Lauder két első helyet szerzett. A verseny zárásaként a szokások szerint valamennyi ifjú sakkozót finom uzsonnával vendégelték meg.

(k.)