Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Ertekorzes_es_ertekalkotas1

Értékőrzés és értékalkotás

Az új MOM Kulturális Központ a tervek szerint júniusban nyitja meg kapuit, ám addig sem kell várni, hogy megtekinthessük az elkészült épületrészeket. Elég csak ellátogatni a polgármesteri hivatal épületébe, ahol kiállították az újjáépítés fázisait bemutató képeket.

„Ez a ciklus legnagyobb vállalkozása” – jelentette ki Pokorni Zoltán a MOM Kulturális Központ munkálatait bemutató fotókiállítás megnyitóján. A polgármester arról számolt be, hogy reményeik szerint júniusra, a Hegyvidéki Napokra át tudják adni az újonnan elkészült tereket, illetve ekkorra a biopiac is visszakerülhet a Gesztenyés kerti parkolóból a MOM kertjébe, valamint a Sirály utca lezárt szakaszán kialakuló térre.
Az építkezés egy tudatosan szervezett megújítási folyamat része, amely értékőrző és értékalkotó elemeket egyaránt tartalmaz – hangsúlyozta Koszorú Lajos, a beruházást koordináló Hegyvidéki Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. A művelődési ház védett épülete a kor szellemének megfelelően újul meg; külső megjelenése nem változik, funkcionálisan azonban, különösen a térhasználatot tekintve, szinte teljesen átalakul.
A régi épület átalakítása már 90-95%-ban kész, jelenleg a hibajavítások és az üzemeltetési próbák folynak, a színháztermi berendezéseket és az egyéb épületautomatikai rendszereket tesztelik – tudtuk meg a Firka Építész Stúdió Kft. vezetőjétől, Bikki István generáltervezőtől. A Sirály utca alatti létesítmény szerkezete 90%-ban elkészült. A felette lévő tér kialakítására a munkálatok befejező fázisában kerül sor.
A Magyar Optikai Művek szovjet igazgatójának kezdeményezésére, a dolgozók aktív támogatásával, 1951-ben készült el a MOM Kultúrház a Csörsz utcában, amely később a MOM Művelődési Központ, a MOM Szakasits Árpád Művelődési Központ, majd a legutóbbi időkben a „Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Művelődési Központ” nevet viselte. Az intézmény – amely az elnevezésébe nemrégiben visszavette a MOM betűszót –népszerűsége nem kopott meg az elmúlt hatvan év alatt, az épületen azonban nyomott hagyott az idő. Felújítása, korszerűsítése halaszthatatlanná vált – az átalakítása tavaly indult meg a kerület beruházásában.
Az alapításkori, illetve a beruházás megkezdése előtti állapotokat, a munkálatok stációit, valamint a hamarosan valóssággá váló látványterveket az önkormányzat egy fotókiállítás formájában mutatja be, hogy az itt élők lássák, milyen komoly változások történnek a Gesztenyés kertnél. Ugyanis nemcsak a régi épület, hanem annak környezete is megújul: a kultúrház kertjében szabadtéri színpad épül, és átalakul a biopiac pavilonsora, míg a Sirály utca lezárt szakaszán, a felszín alatt garázs és rendezvényterem épül. A létesítmény felett hangulatos pihenőterület alakul ki, és megszépítik a környező parkot, a Gesztenyés kertet is.Ertekorzes_es_ertekalkotas2

z.

 

A rendezvényt a MOM–GESZTENYÉSKERT KULTURÁLIS, SPORT ÉS SZABADIDŐ NEGYED FUNKCIÓBŐVÍTŐ FEJLESZTÉSE (KMOP-5.2.2/B-2f-2009-0008) című projekt keretében rendezték.