Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Ketnyelvukent_kezdik_az_eletet1

Micimackó Kuckója Óvoda - Kétnyelvűként kezdik az életet

A magyar anyanyelvű gyerekek egészen korán, a legfogékonyabb korban kezdenek ismerkedni az angol nyelvvel. A kétnyelvű gyerekek számára a Micimackó Kuckója Óvoda lehetőséget nyújt arra, hogy mindkét anyanyelvüket (angol, magyar) és kulturális hagyományaikat ápolják az otthoni környezeten kívül is. Az óvoda pedagógiai elveiről és gyakorlatáról Varsányi Tamásné vezetővel, Pintérné Tasnádi Ági szakmai irányítóval és Bobori Gyula pedagógussal beszélgettünk.

Mi az a sajátosságuk, ami a szülőket ebbe az óvodába vonzza?

– Elsősorban a családias légkör és a szülőkkel ápolt közvetlen és rendszeres napi kapcsolat. Átlagosan nyolc-tíz fős csoportokkal, összesen harminc gyerekkel dolgozunk, így lehetővé válik minden egyes óvodás egyéni fejlesztése. Négy pedagógus – köztük két angol anyanyelvű – foglalkozik a gyerekekkel, ügyelve arra, hogy minden játékos formában történjék. Kollégánk, „Gyula bácsi” révén pedig férfimintát is kaphatnak – mondta Varsányi Tamásné óvodavezető fiatal munkatársáról.

Milyen fő irányelvekre épül a nevelés önöknél?

– Óvodánkban néptáncot és népzenét oktatunk, de nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományos óvodai élet elemeire is, hiszen a mondókák, körjátékok, versek mindkét nyelven nagyon fontosak – tette hozzá Pintérné Tasnádi Ágnes. – A Kodály-módszer szerint foglalkozunk a gyerekekkel, és ezt a külföldiek is élvezik. A magyar anyanyelvi játékoknak nagy szerepük lesz az olvasástanulásban, éppúgy, mint a mozgásnak és a zenének is később lesz meg az eredménye az olvasás mellett a matematikai képességek és a zenei hallás megalapozásában – kapcsolódott a beszélgetésbe Bobori Gyula is.

Jól tudom, hogy a szomszédos szobát nem az ovisoknak tarják fenn?

– Igen, ott a beszoktatásra érkező két és fél évesek vannak a szüleikkel. Azoknak szervezzük ezt, akik még nehezen tudnak elszakadni otthonról, és nagyon igénylik anyukájuk, apukájuk közelségét. Habár ezt az anyukák szokták igényelni a legjobban – tették hozzá mosolyogva. – Az egészen piciknél is a mozgás, a zene és a mese a legfontosabb program.

Kik vannak többen, a magyarok vagy a külföldiek?

– A gyerekek többsége magyar, de vannak két-, sőt többnyelvűek is. Zoli például kínai kisfiú – van kínai neve is, de megtisztelik a befogadó országot egy itt felvett névvel is –, ő a kínai nyelvhez kapja a magyart és az angolt.

Mennyit fizetnek a szülők a gyerekek ellátásáért?

– Mindent beleértve havonta száztízezer forintot. Ebben az étkezés is benne van, az is, hogy mindenhová különbusszal visszük a gyerekeket, és az is, hogy szinte teljesen bioételeket kapnak a kicsik.

Ki az óvoda fenntartója?

– A Boldog Gyermekekből Boldog Felnőtt Alapítvány, amelyet én hoztam létre évekkel ezelőtt – mondta Varsányi Tamásné –, és örülök, hogy nem adtam fel a kezdeti nehézségek után, mert ezek a gyerekek minden fáradozást megérnek.

*

Németh László Lilit, Maróy Krisztina pedig Ádámot hozta reggel az oviba, meg is kérdeztük tőlük, miért éppen a Micimackó Kuckójába.

– Fontos volt a választásnál, hogy itt anyanyelvű pedagógusok vannak – kezdte Németh apuka –, és döntő volt az a kedvesség is, ahogyan fogadtak bennünket.

– Az is nagyon számított, hogy kicsi a közösség, így biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak jó helyen hagyjuk napközben a gyereket, de személyesen külön vele foglalkoznak – egészítette ki az anyuka.

 

Micimackó Kuckója Óvoda – 1125 Budapest, Rőzse köz 4.; telefon: 3555-927; e-mail: tasnadi.agiv@level.dat; honlap: www.kindergarten.hu; óvodavezető: Varsányi Tamásné (06/30-3137-234).Ketnyelvukent_kezdik_az_eletet2