Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Logopediai_es_kornyezeti_csoportok1

Zölderdő Óvoda - Logopédiai és környezeti csoportok

A Zölderdő Óvoda pedagógiája két fő irányt követ: a környezeti nevelést, valamint logopédiai (jó értelmi képességű, de megkésett beszédfejlődésű, beszédhibás, diszlexia-veszélyeztetett, írás-rajzolás mozgásban ügyetlen) gyerekek fejlesztését. Mindezek részleteiről Nagyvári Györgyné óvodavezetővel beszélgettünk.

Jó kis nyüzsgés lehet itt reggelente! Hány gyerek jár az óvodába?

– Jelenleg telített a nyolcvanfős létszám. Nem véletlen, hogy ilyen sokan vannak, hiszen pedagógiánk két szakiránya sok gyereket ide vonz. A logopédiai fejlesztés az arra rászoruló gyerekeknek nélkülözhetetlen, őket a Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság szakvéleménye alapján vesszük fel. Ők kis létszámú, tizenkét fős csoportokba járnak, az óvónők mellett egy-egy főállású logopédus is foglalkozik velük. Sajátos igényeiknek megfelelően mindennap van számukra különböző mozgásterápia, és hetente egy úgynevezett nagymozgás-fejlesztés is. Az óvodai, a logopédia nevelés és a mozgás együtt jelent számukra segítséget. E komplex fejlesztés révén lesznek képesek „normál”, többségi iskolába menni – még ha némelyiküknél további logopédiai segítség is kell.


Azt mondta, vannak, akik kedvezményt kapnak a térítési díjból. Mekkorából, és kik?

– A térítési díjak mértéke rendkívül eltérő, az étkezési díjon felül harminc- és hetvenkétezer forint között, attól függően, milyen csoportba jár a gyerek, illetve önkormányzati férőhelyen van-e. A környezeti – önkormányzati – csoportokban az ellátás az étkezésen felül ingyenes.


Ki az óvoda fenntartója?

– A Logopédiai és Természetvédő Alapítvány. Tagja vagyunk a Környezeti Oktató Központok Országos Szövetségének, így óvodánk környezeti oktatóközpontként akkreditált továbbképzéseknek is helyszíne szokott lenni. 2006-tól a Zöld Óvoda cím birtokosai vagyunk.


A másik profiljukként a környezeti nevelést említette, ez valójában mit jelent?

– Egyebek mellett heti rendszeres kirándulásokat, a "zöld" ünnepek – az állatok, a víz, a Föld, a madarak és fák napja – egész hetes ünneppé emelését, ehhez vettük hozzá a Mackó Napot. Minden évben készülünk a február másodikára, amikor kijön – ha jön ­– a mackó a barlangjából, és a foglalkozások zömét is ehhez a témához igazítjuk azon a héten. Célunk, hogy környezettudatossá formáljuk a gyerekeket, és környezetbarát megoldásokat mutassunk a szülőknek is, számos, aprónak tűnő ötlettel is, mint például az esővíz összegyűjtése locsoláshoz. Ehhez van tanösvényünk, földablakunk – a földszelvény bemutatására –, növény- és kősimogatónk, növénylabirintusunk játszóhelyként, vagy említhetném az időjárás-állomásunkat is. Ezek mind lehetőséget adnak a természet közvetlenebb megfigyelésére, megértésére és megbecsülésére. Fontos ezt kiskorban elsajátítani, mert hosszú távon ez szolgálja a fennmaradást.

*
Ignics Gyöngyi és Várszegi Adél éppen elköszöntek gyerekeiktől, amikor megkérdeztük tőlük, miért a Zölderdőt választották.
– Szerencsére a lakóhelyünk szerinti – második kerületi – óvodába helyhiány miatt nem fértek be a gyerekek. Szeretjük, hogy itt vegyes korosztályos csoportok vannak, és minden héten mennek valahová. Emellett nagyon jók a hagyományőrző programok is, nemrég például kiszebabát égettünk, vagy volt, hogy somlekvárt főztünk együtt. Annak pedig külön örülünk, hogy sok a szülőkkel közös program, így elmosódik az ovi és az otthon közti különbség.

 

Zölderdő Óvoda – 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 26.; telefon: 394-2458; e-mail: zolderdo@t-online.hu; honlap: www.zolderdoovoda.hu; óvodavezető: Nagyvári Györgyné.

Logopediai_es_kornyezeti_csoportok2