Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Energiatakarekos_tarsashaz

Energiatakarékos társasház

Élen jár a környezetbarát technológiák alkalmazásában a Hegyvidéki Önkormányzat, amely igyekszik példát mutatni a lakosságnak az energiatudatos fejlesztések terén. Hamarosan újabb színfolttal bővül az egyébként is gazdag paletta, ugyanis a Tamási Áron utcában elkezdik építeni a Hegyvidék első energiahatékony társasházát.

A tapasztalatok szerint az önkormányzat mellett a hegyvidéki társasházak is kiemelt figyelmet fordítanak a természeti környezet védelmére. Elég a komposztláda-akcióra, a rendszeres kerülettakarításra és veszélyeshulladék-gyűjtésre, az „akkumulátorért virágot” programra, a lakosság bevonásával megvalósuló faültetésekre, illetve a környezetvédelmi pályázatokra gondolni. A kiadott építési engedélyek alapján az is elmondható, hogy egyre több napelem, illetve az alternatív energiákat hasznosító fűtő-hűtő berendezés kerül a családi házakba, azonban egészen mostanáig energiatudatosan épülő, többlakásos társasházzal nem büszkélkedhetett a kerület.
A Tamási Áron utca 52. alatti üres telken hamarosan felépülő lakóház mindenképpen egyedinek számít a Hegyvidéken, de még budapesti viszonylatban sem találunk túl sok hasonlóan energiatakarékos, többlakásos „zöldházat”. Az élő „zöldtetővel” ellátott épület hűtését és fűtését teljesen környezetbarát módon, a fosszilis energiaforrások igénybevétele nélkül oldják meg. A tökéletes szigetelésnek köszönhetően a lakásokban zárt ablakok mellett még a legnagyobb fagyokban sincs hideg, a legmodernebb technológiával működő mennyezetfűtés pedig tökéletes hőérzetet biztosít.
A különleges levegő-víz hőszivattyú a külső levegőből nyer hőenergiát, amit a lakások fűtésére, illetve melegvíz-készítésre használnak fel. A rendszer hosszan tartó mínusz tizenöt fokban is képes akár ötvenöt fokos meleg vizet előállítani. Nyáron mindez a visszájára fordul, a berendezés még a legnagyobb kánikulában is kellemes hűs levegőt fúj be a lakásokba – természetesen szobánként szabályozható hőfokon és intenzitással.
Szintén a komfortérzetet erősíti a belső levegő folyamatos kerengetése, ami a mennyezetfűtéssel kiegészülve meggátolja a lakások porosodását. Ráadásul mindez rendkívül alacsony energiafelhasználással párosul, a tizennégy lakás fűtése-hűtése és melegvíz-ellátása alig kerül többe egy átlagos családi házban megszokottnál. Ez azt jelenti, hogy a „zöldházban” a lakások rezsiköltsége kiugróan alacsony lesz.

Ám.

További információk: www.tamasi52.hu.