Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Marad_a_kozos_buszmegallo_a_Varosmajornal

Marad a közös buszmegálló a Városmajornál

Február közepe óta a 22-es és a 222-es autóbusz is megáll a Városmajor elnevezésű megállóban. Ez megkönnyíti az átszállást az 5-ös buszra, ugyanakkor lassítja a Budakeszi felől érkező autóbuszok haladását. Megoldást talán egy osztott megálló jelentene, ennek kialakítására azonban a BKV szerint most nincs lehetőség.

Február 15-i lapszámunkban adtunk hírt arról, hogy most már a Városmajornál, a fogaskerekű alsó végállomása mellett is megállnak a 22-es és a 222-es autóbuszok. A BKV azért teremtett megállási lehetőséget a Moszkva tér és Budakeszi között közlekedő járatoknak, hogy könnyen át lehessen szállni az 5-ös buszra. Így jól jártak például a Budakeszi út környékén lakók, akik a belvárosba, vagy épp Rákospalotára igyekeznek, hiszen egyetlen, közvetlen átszállással juthatnak el ezekre a helyekre. Azok viszont – és a többséget ők alkotják –, akiknek a Moszkva tér az úti célja, egy kicsivel hosszabb menetidőre számíthatnak, hiszen a Városmajornál is meg kell állniuk a buszoknak. Nem csak a le- és felszálló utasok miatt.
Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy sokszor feleslegesen állnak meg a Városmajornál a 22-esek és a 222-esek, sőt, ezeken kívül gyakran a 91-es, 155-ös és 156-os buszok is, ebben a megállóban ugyanis legtöbbször az 5-ösre várakoznak az utasok. Szerinte úgy lehetne elkerülni a felesleges megállásokat, ugyanakkor biztosítani a közvetlen átszállási kapcsolatot, ha a jelenlegi közös megállót megosztanák, azaz két egymás utáni megállót alakítanának ki az 5-ös busz, illetve az összes többi, a Szilágyi Erzsébet fasorban közlekedő járat számára.
Megkérdeztük a BKV illetékesét, van-e lehetőség osztott megálló kialakítására. A közlekedési vállalat arról tájékoztatta lapunkat, hogy Budapesten ez nem ismeretlen, azonban akkor alkalmazzák, amikor egy adott csomóponton szétválnak az oda egy irányból érkező járatok. Ilyen például a Déli pályaudvarnál lévő, Svábhegy, illetve Gazdagrét irányú megálló.
A társaság szakemberei megvizsgálták az említett problémát a Városmajornál. A vizsgálat kiterjedt a megállóhely-kijelölés jogi, műszaki és utasforgalmi előírásaira, a helyi adottságokból eredő lehetőségekre, valamint a vélelmezett előny és hátrány mérlegelésére is. Megállapították, hogy a Szilágyi Erzsébet fasoron lévő megállókat jelenleg csak költségigényes műszaki és forgalomtechnikai beavatkozásokkal tehetik osztottá annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a vélelmezett előnyt. Emiatt nem támogatják az átalakítást.

z.

Reggel tovább jár a 222-es

Március 16-tól a reggeli csúcsidőszakban hosszabb üzemidőben közlekedik a 222-es autóbusz. A Moszkva térről az eddigi 7.22 helyett 8.12-kor, míg Budakeszi, Honfoglalás sétánytól 8.02 helyett 8.48-kor indul az utolsó járat. A délutáni menetrend, illetve a menetsűrűség nem változik. A módosítás a környéken élők és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kérésére történt, hogy javuljon az eljutás lehetősége a Zugligeti út térségében lévő közintézményekhez.

(Kertész)