Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Husz_ev_tizenegy_kotetben

Húsz év tizenegy kötetben

A Helytörténeti Esték előadás-sorozat márciusi vendége Salamin András, a Zugligeti Egyesület elnöke volt, aki az elmúlt húsz évben végzett helytörténészi munkájáról tartott előadást. Saját életútját is bemutatva ismertette az érdeklődőkkel, hogy a személyes indíttatású lelkesedésből hogyan nőtte ki magát a Hegyvidékünk Gyöngyszemei című helytörténeti sorozat.
A kilencvenes évek elején családi körben találták ki, hogy újra meg kellene jelentetni a Zugliget és vidéke című, 1906-ban kiadott kis könyvecskét, amely a környék történetét és turisztikai érdekességeit ismerteti. A reprint kiadvány sikerén felbuzdulva kezdtek bele a sorozat szerkesztésébe, amely immár tizenegy kötettel büszkélkedhet.
Salamin András az este folyamán olyan érdekes történeteket is megosztott a hallgatósággal, mint hogy a Laszlovszky-major, kerületünk legrégebbi épülete hogyan vészelte át az évszázadokat, vagy hogy milyen véletlen folytán bukkantak rá Cathry Szaléz, a fogaskerekű építtetője villájára. Többször is megemlítette, hogy helytörténészeket nem képeznek az egyetemeken, azzá csak önszorgalomból válik az ember, ha kellő állhatatossággal érdeklődik szűkebb lakóhelye múltja iránt. Az előadást kötetlen beszélgetés és a Hegyvidékünk Gyöngyszemei köteteinek dedikálása követte.

B. A.