Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Fejlesztesek_az_erdokben

Fejlesztések az erdőkben

Az aktuális karbantartási munkák mellett a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatos fejlesztésekkel igyekszik szebbé, a kirándulók számára kényelmesebbé tenni a Buda környéki erdőket. Kiemelt figyelmet kap a Normafa és környéke, ahol sok egyéb mellett az Anna-réti játszótér bővítésére is sor kerül.

Budapest legnagyobb, közel 1000 hektáros, nagyrészt összefüggő erdőterületével büszkélkedhet a XII. kerület. A felbecsülhetetlen értékű zöldfelület kezelését a Pilisi Parkerdő Zrt. látja el, munkáját a Hegyvidéki Önkormányzat anyagilag is támogatja. Az évek óta tartó együttműködésnek már eddig is sok eredményét élvezhették a kerület lakói és a turisták. Ilyen a Normafa környékének rendszeres takarítása, a pihenő- és tűzrakó helyek folyamatos felújítása, az erdei bútorok cseréje, vagy éppen az Anna-réten lévő játszótérre telepített kötélcsúszda. Az utóbbi hamarosan tovább szépül – mint a Pilisi Parkerdő szóvivője lapunknak elmondta, várhatóan tavasszal újabb játékot helyeznek ki a területre.
„Elsősorban a gyermekes családok körében kedvelt célpont az Anna-rét, nekik kedveztünk azzal, hogy az elmúlt években folyamatosan fejlesztettük az ottani játszóteret” – hangsúlyozta Lomniczi Gergely, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a játékok kiválasztásánál az Anna-rétre járó gyerekek korosztályi megoszlását is figyelembe veszik. – „Tapasztalataink szerint a játszóteret a három és tizennégy év közöttiek egyaránt előszeretettel használják, ezért külön játszóeszközöket telepítünk a kicsiknek és a nagyobbaknak. Tavaly az idősebbek egy különleges kötélpályát kaptak, ebben az évben az óvodások következnek” – vázolta a következő hónapok várható fejlesztéseit a szóvivő.
Lomniczi Gergely hozzátette: az utóbbi időben egy ismeretlen a Hármashatár-hegytől a Normafáig rendszeresen megrongálja a parkerdő játszótereit. Legutóbb épp az Anna-réten gyújtotta fel a nemrég kihelyezett mászóvárat, így először ennek helyreállítása történik meg, ezt követően kerülhet sor az új játszószer telepítésére.
Folytatódik a Szilassy úti fasor rehabilitációja, a tavalyi ötven után a területen újabb 40-50 beteg gesztenyefa kitermelésére lehet számítani. Pótlásuk rövid időn belül megtörténik, az előnevelt, többször iskolázott, nagyméretű fákat még tavasszal elültetik. A fasorba az aknázó moly támadásával szemben ellenálló, rózsaszín virágú vadgesztenyék kerülnek. A fákat veszélyességi kategóriák szerint osztályozták, a mostani vágással gyakorlatilag eltűnnek a fasorból a közvetlen balesetveszélyt jelentő példányok.
Az ütemezett feladatok közül a szóvivő megemlítette az erdei bútorok és pihenők karbantartását, valamint a szemét összegyűjtését, amit heti rendszerességgel pénteken és hétfőn végeznek el. Annak ellenére, hogy az erdők látogatói egyre inkább odafigyelnek a természet védelmére, évente csak a Normafa környékén 400-500 köbméternyi szemét gyűlik össze. Ebben nincsen benne az illegális szemétlerakók „termése”: a kommunális hulladékból, illetve sittből felhalmozott kupacokkal leggyakrabban a Jánoshegyi és a Konkoly Thege Miklós úton találkoznak az erdészet emberei.

MM.