Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Beszelo_Muzsika_a_Barabas_Villaban

Beszélő Muzsika a Barabás Villában

A zenéről nehéz beszélni, mégsem lehetetlen – ezt igazolja a Beszélő Muzsika című sorozat a Barabás Villában. Bartha Katalin hegedűművész az egyes programokon más-más zenei témát mutat be a közönségnek, nemcsak eljátssza a kiválasztott műveket, hanem beavatja a hallgatóságot, hogyan hatnak a dallamok az érzéseinkre.

Bartha Katalin hegedűművész többek szerint olyan érzékletesen, egyszerűen és természetességgel tud beszélni a klasszikus muzsikáról, ahogyan egykor Bernstein tette, aki a televízióban a nagy művekről mesélve milliókhoz hozta közelebb a komolyzenét. A Beszélő Muzsika sorozat keretében a művésznő februárban tartotta első előadását a Barabás Villában. Bach g-moll hegedű szólószonátáját játszotta el, majd a hallgatóságot arról kérdezte, milyen érzéseket keltett bennük a zene, mi volt hatással az érzelmeikre. „Egy komolyzenei mű meghallgatásakor nem kell gondolkodni, mégis érdekes tudni, hogy a zenei eszközök, például a különféle akusztikai hatások, vagy a kompozíciós technikák hogyan befolyásolják érzéseinket” – foglalta össze a programsorozat célját az előadó.
A hegedűművész a következő előadását április 13-án 18.30-kor tartja a Barabás Villában, ezen egy népszerű 17. századi dallam, a Folia kerül terítékre számos feldolgozásban. A variációkat elemezve arról beszélget a nézőkkel, hogy hol húzódnak az állandóság és a változás, a normalitás és az őrület határai.
Júniusi programja címét – Boldogasszony bölcsőjében – Kubinyi Tamás televíziós újságírótól kölcsönözte, aki beszélgetőtársa lesz ezen az estén. Bartók-duókat mutat be, ráirányítva a figyelmet arra, milyen őserő rejlik a dallamokban. Augusztusban Nyolc évszak címmel két teljesen különböző korban és földrészen élt szerző, a 18. századi olasz mester, Antonio Vivaldi, valamint a 20. században alkotó Astor Piazzolla argentin bandoneon játékos és zeneszerző megegyező című (Négy évszak) szerzeményeit helyezi párhuzamba. Októberben a muzsika gyógyító ereje, testünkre és lelkünkre gyakorolt kedvező hatása lesz a téma, míg az év utolsó, decemberi összejövetelén az adventről szól majd a zenés beszélgetés.
A Beszélő Muzsika sorozat szervezői arra kérik az érdeklődőket, hogy amennyiben szeretnék meghallgatni Bartha Katalin előadásait, a korlátozott létszám miatt igényeljenek ingyenes belépőt a Tutijegy.hu jegyirodától (info@tutijegy.hu, 216-3671, 06-20-3186389) vagy a Barabás Villa munkatársaitól (06-20-9845875, 06-30-9520740). Áprilistól több néző befogadására nyílik lehetőség, a program ugyanis a régi villaépületből a mellette található rendezvényterembe költözik. Valamennyi előadás este fél 7-kor kezdődik.

z.


Bartha Katalin
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett hegedű-, kamarazene-művészi és tanári diplomát 1988-ban, Tátrai Vilmos Kossuth-díjas hegedűművész növendékeként. Hét évig élt Finnországban, ahol tanított, kamarazenekart vezetett, majd a Kotkai Városi Zenekar koncertmestereként működött. 1995-ben megalakította a Studio Horisontti nevű szabad művészeti társulást, amelynek alapkoncepciója, hogy különböző művészeti ágak összefonódásával hozzon létre előadásokat. 1996-ban költözött haza Magyarországra, és hasonló művészeti célkitűzésekkel megalapította az Art’s Harmony Társaságot, amely azóta több száz előadást hozott létre. Közülük kiemelkednek a Moment Art produkciók, valamint a tangó ihletésű előadások. Kezdeményezésére a Tango Harmony argentintangó zenekar 1998-ban jött létre, az együttes azóta is zenél folyamatosan bővülő repertoárral.