Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Aprilis_es_Dezso

Április és Dezső

Mesehősök, különös lények népesítik be a Jókai Klub termeit Kasza Julianna képzőművész számítógépes grafikáin. A Megszületett és még meg nem született mesék című tárlat témájához illően Maczó Péter tervező grafikus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem felsőfokú tipográfusképzésének vezetője egy tündérmesébe avatta be a megnyitó közönségét.
Egy vidéki lányról beszélt, aki elhatározta, hogy megvalósítja álmait, és kitanulja a képzőművész mesterséget. Tanult és tanult, mert tudta, hogy mint a népmese egyszeri embere, csak magára számíthat. Eljött a nagyvárosba, plakátokat készített, megismerkedett a rajzzal és a tipográfiával, hogy aztán rátaláljon a letisztult népi kifejezőeszközök mai megfogalmazására, a számítógépes grafikára. Elvégezte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, azóta sok más mellett illusztrálással foglalkozik, könyvei jelentek meg, amelyekben meséket rajzol és rajzolva mesél.
A kiállítás két részből áll, az egyik teremben válogatott grafikák láthatók, míg a másikban Április, a macska történetével ismerkedhet meg a közönség. A könyvillusztrációk furcsa világba kalauzolnak, ahol nem a járművek haladnak előre, hanem a patkányok mozgatják alattuk az utat és a síneket. Így aztán a kocsik, a fogas és a vonat valójában egy helyben állnak. Amikor Április egy Dezső nevű patkánytól megtudja az igazságot, elhatározza, hogy visszaállítja a dolgok eredeti rendjét. Hogy ezt miképpen éri el, kiderül Kasza Julianna képekkel gazdagon illusztrált mesekönyvéből.

m. 

A kiállítás április 4-ig látható. Cím: Jókai Klub, XII., Hollós út 5.