Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kánikulában megérkeztek a nyári rokonok

Ki hinné, hogy a görögdinnyétől a cukkiniig milyen gazdag a tökfélék családja – és mind rokonok! A görögdinnye, ami nem más, mint a kabakosokhoz tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj termése, számunkra a forró nyár gyümölcse. Formája, színe, íze a legszebb, a legédesebb nyári napokat idézi. Csak most van, csak most jó, most érdemes sokat enni belőle!

A cukkini, azaz a cucurbita pepo szintén egy háziasított tökfajta. Közép-Amerikából származik, ahol már több mint 7000 évvel ezelőtt ismerték az ottaniak. A kultúrnövényt, miután Európába került, főként az olaszok termesztették, és ők tenyésztették ki a ma ismert változatát, magyar neve is az olasz elnevezésből ered. Az évszak legsokoldalúbb zöldféléje nyersen, sütve, főzve, töltve, rántva, számtalan módon elkészítve fogyasztható. Frissít, fiatalít, és olyannyira kalóriaszegény, hogy bátran ehetünk belőle.