Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A spárga zöld, az eper piros, a kedvünk jó!

Az eper megjelenésével visszavonhatatlanul elérkezett a tavasz, a finomabbnál finomabb epres édességek ideje, és kezdődik a befőzőszezon. Utóbbi már nem olyan biztos, tekintettel az ínycsiklandó gyümölcs árára és kényességére... Az eperhalmok láttán azonban a legtöbb háziasszony nagy kedvet érez arra, hogy legalább néhány üveg dzsemet eltegyen télire a különleges sütemények töltésére, és mert tudja, az eperlekvár karácsonyi ajándéknak sem utolsó.

A zöldspárga is lassan belopódzik a konyhánkba. Számos előnye miatt megelőzi fehér testvérét: gyorsabban elkészíthető, tovább eltartható, alkalmasint olcsóbb, és nagyon dekoratív. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, nem hajlik meg az ujjaink között. Nem kell meghámozni, főzés előtt elég, ha a szálak végét letörjük, mindegyik ott pattan el, ahol már éppen a fás része kezdődik. Gyorsan megpuhul, elég néhány percig főzni, hogy kellően roppanós maradjon.