Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A hagyományos kezdettől az édes fináléig, a megszokottól eltérve

A karácsonyfa-állítás és a halevés szokása alig százötven éve honosodott meg nálunk, mégis úgy tűnik, mintha ősi hagyományaink közé tartozna. Vétek lenne változtatni rajta, hacsak annyit nem, hogy ponty helyett valamilyen különleges tengeri halat választunk: például lazacot. Szilveszterkor és Újév napján pedig, amikor nem tálalhatunk halat, mert elúszik a szerencse, sem szárnyast, mert az hátrafelé elkaparja, sem nyulat, mert az elfut vele, kötelező a malac, aki bárhonnan kitúrja a jólétet, a gazdagságot garantáló kincset. Ropogós malacpecsenye helyett azonban töltött lapocka formájában is asztalra kerülhet. Ne feledkezzünk meg a vegetáriánusokról sem, kedveskedjünk nekik a látványos gombás rakottassal, a bejgli helyett pedig jöhet a meghökkentően mutatós flódnitorta!