Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Érik a cseresznye, fejesedik a fokhagyma

Mindannyiunk kedvencének, a Kis-Ázsiából származó cseresznyének egyetlen rossz tulajdonsága van: gyorsan érik, és elég egy nyári zápor, hogy tönkremenjen a termés. Együnk, amennyi belénk fér, mert gyulladáscsökkentő, megszépíti a bőrt, szabályozza a bélműködést, sok C-vitamint, folsavat tartalmaz – és mert nagyon finom! Kúraszerű fogyasztása segít a fogyásban: ehhez egy hétig mindennap együnk meg negyed kilót. Rövid a szezonja, ezért ha megtehetjük, tegyünk el belőle télire, hogy megédesítse a barátságtalan napokat. A befőzéséhez van néhány egészen egyszerű receptünk.

A zsenge fokhagymát is érdemes észrevenni ilyentájt, most fejesedik, az illata, íze kevésbé intenzív, mint a füzérbe font, érett, kemény fejeké. Még a zöld szára is ehető, akár nyersen, akár főzve. A francia és olasz konyha terjedésének köszönhetően a markáns fokhagyma ma már a nyilvánosság előtt is szalonképessé vált, azaz akár vendéget is hívhatunk egy-egy fokhagymás fogásra.