Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A januári konyha is tartogat meglepetést

Az ünnepek után nemigen vágyunk nagy, izgalmas fogásokra. A tartalmas, meleg – például csomboros káposztából készült – levesek után elég egy adag frissen sült pogácsa, vagy az almás sütemény.

A zöldségek körét kiegészíthetjük az elfeledett pasztinákkal, ezzel a petrezselyemgyökérre emlékeztető, nagy, fehér gyökérrel, amelyet még lehet kapni ez idő tájt a piacokon. Termesztésével valószínűleg már a rómaiak is foglalkoztak. A 16. századra Európa-szerte használták semleges, enyhén édeskés íze miatt. Sok benne a keményítő, így energiatartalmát tekintve inkább a krumplihoz, mint a többi gyökérzöldséghez áll közel. A burgonya Európába érkezése előtt sütve, főzve fontos népeledel volt. Kiváló rostforrás, az emésztés élénkítésével a vércukorszintet is képes szabályozni. Ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, például vasat, kalciumot, foszfort. Sós ételekhez, hús- és zöldséglevesekbe, salátákba, töltelékekbe, köretekbe érdemes kipróbálni.