Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_szivet_melengeto_ghapama_azaz_ormeny_toltott_tok

A szívet melengető ghapama, azaz örmény töltött tök

Ha esetleg új ünnepi receptet szeretnénk kipróbálni, nagyon ajánlom a ghapamát: látványos és szívet melengetően finom. Bár az örmény karácsonyi menüben a desszert szerepét tölti be, húsok mellé, köretnek is csodás. Nálunk nem szokás karácsonykor sült tököt enni, a tök édeskés íze, finom illata és puhasága mégis remekül illik az ünnepi asztalra.

Az egyedüli nehézséget a tök beszerzése jelentheti, ehhez a recepthez ugyanis csak nagy, kerek sütőtök jó, azt pedig egyre ritkábban kapni, annyira kiszorította már a boltokból a hosszúkás sonkatök. A kifejezetten magyar fajta nagydobosi sütőtököt, vagy a hokkaido tököt ajánlom.

K. Gy.

 

Hozzávalók:

  • 1 db nagy, kerek sütőtök
  • másfél bögre rizs
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • egy bögre szárított gyümölcs vegyesen: aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, áfonya
  • fél bögre aprított mag: dió és mandula
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1,5 dl forró víz
  • 1 csipet só

 


  1. Mossuk és szárítsuk meg a tök külsejét! Ezután következik a recept legnehezebb része: le kell vágni a tetejét kör alakban, mivel a tököt meg fogjuk tölteni, és a levágott rész lesz a teteje. Sajnos ez olyan fajtáknál, mint a nagydobosi sütőtök, nehéz lehet, mert vastag a húsa, de ne adjuk fel! Ha nem jön le egyben, csak szeletenként, az sem baj.
  2. Kaparjuk ki a szálas rostokat és a magokat. A rostokat dobjuk ki, a magokat viszont meg is tarthatjuk, később megpiríthatjuk. Jöhet a töltelék!
  3. Főzzük meg a rizst: egy kisebb lábasban pirítsuk meg olajon, majd főzzük kétszeres mennyiségű vízben! Nem kell teljesen puhának lennie. Nagyjából 15 percig főzzük, alacsony hőmérsékleten!
  4. Közben vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket, a szilvát, a barackot, az áfonyát, és aprítsuk a mandulát, a diót is! Ha megfőtt a rizs, keverjük bele az aszalványokat a mazsolával és a magokkal együtt.
  5. Öntsük rá a rizses keverékre a mézet, jól keverjük el, mehet rá pici só és a fahéj, majd a legfontosabb: az olvasztott vaj! Ettől lesz szaftos a töltelék.
  6. Lazán töltsük meg a tököt a töltelékkel (nem kell lenyomkodni), majd a végén öntsünk rá kb. másfél deci forró vizet! Tegyük a tökre a tetejét, helyezzük egy nagy tepsire, és süssük nagyjából két órát, 160-170 fokon!
  7. Ha megsült, helyezzük el a tököt egy nagy tányéron vagy vágódeszkán, vágjuk csillag alakban szeletekre, és tálaljuk! Garantáltan nagy sikerünk lesz!A_szivet_melengeto_ghapama_azaz_ormeny_toltott_tok