Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyerekek a mentőállomáson

Fontosnak tartják a diákok egészségnevelését, különösen az elsősegéllyel kapcsolatos tudnivalók átadását az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A tanulók számára a legjobb motiváció a siker, ezért kedvcsinálóként az iskola rendszeresen elindul a különböző egészségügyi versenyeken. A felkészülés részeként nemrégiben az Alkotás utcai mentőállomáson jártak a gyerekek.
Felszerelését és járműparkját tekintve ez Buda legnagyobb, egyúttal Budapest második legjelentősebb mentőállomása. A garázs és a kiszolgálóhelyiségek a kilencvenes évek elején még a Sportkórház területén működtek, az állomás a Hegyvidéki Önkormányzat hozzájárulásának is köszönhetően 1997-ben került TF-pályák alá.
A helyiségcsoportot kifejezetten a mentőszolgálat igényei szerint alakították ki, a nagyméretű, fűthető garázsba az összes kocsi befér, így más mentőállomásokkal ellentétben nem kell az utcán parkolni. Külön szobát kaptak az ápolók és a gépkocsivezetők, kényelmes a közösségi terem, valamint raktározásra is elegendő hely jut. A járműpark felszereltsége kiemelkedően jó, Budapesten itt található egyedül az elsősorban tömeges balesetekhez vezényelt, magas szinten műszerezett mentőorvosi kocsi, amely a főváros egész területén és harminc kilométeres körzetében teljesít szolgálatot. A rohamkocsi mellett ebben az autóban van Autopulse mellkas-kompresszív újraélesztő gép – az életmentő berendezésből Budapesten összesen ezzel a kettővel rendelkezik az országos mentőszolgálat. Hasonló jármű üzemel a budaörsi helikopteres mentőszolgálatnál, azt a kocsit akkor használják, ha a helikopter nem tud felszállni.
Baj esetén további egy rohamkocsit, egy mobil intenzív rohamkocsit, egy esetkocsit, egy kiemelt és két hagyományos mentőautót tud elindítani az állomás. Utóbbi három mentőautót a kevésbé veszélyes sérülésekhez, rosszullétekhez vezénylik, ezeket – az egyik jármű kivételével – egyebek között az elsősegélypontokból ismert félautomata defibrillátorral szerelték fel. Úgynevezett EKG defibrillátor és lélegeztető gép került a súlyosabb balesetekhez irányított roham-, roham mobil- és esetkocsikba.

(ám)