Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Egeszseg_es_nephagyomanyorzes1

Mesekert Óvoda - Egészség és néphagyományőrzés

A Mesekert Óvoda két fő programja az egészséges életmódra nevelés és a néphagyományőrzés. Mindez havonta kirándulással, színház-, illetve koncertlátogatással, heti egyszeri úszással, valamint rendszeres, játékos angoltanulással egészül ki. A vegyes gyermekcsoportot két óvodapedagógus és egy Montessori fejlesztő pedagógus irányítja, a tevékenységi ágakat külön-külön korcsoportokban dolgozzák fel. Az óvodáról Honfi Gyöngyi óvodavezető beszélt.

Mióta működik a Mesekert?

– Magánóvodaként indultunk tíz évvel ezelőtt, 2007 szeptembere óta az Oltvány közi Mesekert Óvoda Alapítvány a fenntartónk. Könnyen megközelíthető helyen fekszik az intézmény, a főváros jó levegőjű részén, óvodává alakított, tágas családi házban. A nagy udvaron bőven jut hely a szabadtéri játékokra, mozgásra.

Kiket várnak elsősorban?

– Bárkit, már kétéves kortól természetesen hatévesig. Huszonnégy fős, úgynevezett vegyes csoporttal működünk, így nem törik meg a család testvéri közege, továbbá a nagyobb gyerekek átadják a csoport szokásait. Ebben a közösségben mindenkinek megvan a szerepe, mindenkire szükség van.

Mi a nevelési alapelvük, hitvallásuk?

– Pedagógiai programunk tevékenységközpontú: a gyerekek a saját tapasztalataik alapján tesznek szert az alapvető ismeretekre, a problémamegoldó gondolkodásra. Az óvodapedagógusok az egyéni képességek és az életkori sajátosságok figyelembevételével – a kötetlen játékok révén is – úgy fejlesztik a gyerekek képességeit, hogy nyitottak legyenek az új ismeretek befogadására, egymás másságának elfogadására. Két kiemelkedő területünk az egészséges életmódra nevelés és a néphagyományőrzés. Úgy gondoljuk, ebben a rohanó világban a hagyományos értékek kiemelten fontosak, megőrzésük, ápolásuk és átadásuk nagyon fontos a számunkra.

Milyen költségeket és milyen mértékben kell fizetni a szülőknek az ellátásért?

– Az óvodai nevelés a magyar állampolgárságú gyerekek számára díjmentes, az alapítványi kiegészítő tevékenységek támogatása 80 ezer forint, ebben az étkezéstől a különórákig minden benne van.

Mit kínálnak, ami a szülők számára a legvonzóbb lehet?

– A nyitva tartásunkról (reggel háromnegyed nyolctól este háromnegyed hatig), arról, hogy télen és nyáron is csak egy-egy hétre zárunk be, valamint kiemelkedő színvonalú iskola-előkészítésünkről mindig sok pozitív visszajelzést kapunk.

*

Tóth Kata örül, hogy három évvel ezelőtt a Mesekert Óvodába íratta a kisfiát.

– Itt komolyan törődnek a gyerekekkel, ugyanolyan, mintha velem lenne a kisfiam – mondja. ­– Mindig történik valami, ami leköti a figyelmüket. Van úszás, logopédia, néptánc, így ovi után nem kell külön eljárni. Rugalmasak az óvó nénik, akkor jövünk és megyünk, amikor nekünk a legmegfelelőbb.

Harka Lászlóné a három és fél éves Stefi nagymamája.

– Látszik, hogy az óvónők igen jó pedagógiai érzékkel rendelkeznek, kiváló a rátermettségük, a képzettségük – dicsér a nagyszülő. – A tiszta, jó levegőt is mindig kihasználják, a gyerekek sokat tartózkodnak az udvaron, ahol az óvónők nem hagyják magukra őket, játékokkal kötik le a figyelmüket, végtelen türelemmel, ugyanakkor következetes határozottsággal. Örülünk a pluszprogramoknak, –foglalkozásoknak is, Stefi mindig lelkesen mesél a bábszínházról, a játékos néptáncról, a gyerektornáról és az angoltanulásról.

 

Mesekert Óvoda – 1121 Budapest, Oltvány köz 1.; telefon: (70) 574 8544, 246 4918; email: mesekertovoda@gmail.com; honlap: www.mesekert.budaonline.hu; óvodavezető: Honfi Gyöngyi.Egeszseg_es_nephagyomanyorzes2